Herbert zoekt: Iemand om mee te bellen

Herbert Blankesteijn

 

Als er op dit moment ergens adembenemende ontwikkelingen plaatsvinden, is het wel in de ip- of internettelefonie. In de gsm-wereld buitelen de telefoons met camera's, internet en navigatiesystemen over elkaar heen; in de ip-telefonie mag je al blij zijn als je met iemand kunt praten. Toch vind ik dat veel spannender.

 

Waarom? In het ene geval gaat het om sexy features, in het andere om de macht op de markt. Terwijl bovendien, als ip-telefonie eenmaal doorbreekt, ook dáár sexy features vlak om de hoek liggen. En alsof dat niet genoeg is zijn de kosten, vergeleken met die van traditionele telefonie, bijna nul. Wordt er al iemand opgewonden?

 

Ik lijk een halfgare profeet, maar ik bezweer je: het is er al. De meeste publiciteit trekt Skype [LINK: www.skype.com]. Download Skype en je kunt via de pc gratis bellen met ieder ander die Skype heeft. Naast de vaste adsl- of kabelkosten betaal je niets. Met Msn en Icq kan dat ook, maar Skype is beter qua geluid en betrouwbaarheid. Skype gebruikt peer-to-peertechnologie, dus geen centrale server waarlangs gesprekken lopen. Als je met Skype zoekt naar iemand die je wilt bellen, krijg je elke keer een andere lijst, net als wanneer je met Kazaa een liedje zoekt. Een afknapper is wel dat in Amsterdam bijvoorbeeld op elk moment maar een stuk of 30 mensen bereikbaar zijn. Dat is niet wat je noemt kritische massa. Skype telt 13 miljoen downloads - maar zou het programma ook worden geïnstalléérd?

 

In de eerste week van april gaf het bedrijf software vrij waarmee zakcomputers met draadloos netwerk via internet konden bellen. Vanaf volgende week zou ook op beperkte schaal gebeld moeten kunnen worden met het normale telefoonnet. Niet gratis, maar tegen aantrekkelijke tarieven (1,2 cent per minuut naar 25 landen), via een soort beltegoedsysteem. Zo kan je iedereen bereiken, wordt het aantrekkelijk om op Skype over te stappen - en dan is bellen weer gratis.

 

Toch is een andere beweging verder gevorderd. Een concurrerende standaard is sip - session initiation protocol. Dat is een open standaard die iedereen mag gebruiken. Ook sip kent belsoftware voor de pc. Daarnaast kun je telefoons kopen die je in een netwerk plugt en waarmee je dan kosteloos soortgelijke telefoons kunt bellen. Een van de meest actieve bedrijven op dit gebied is SIPphone [LINK: www.sipphone.com}. Ook Free World Dialup [LINK: www.pulver.com/fwd] mag er wezen; daar kun je wifi-telefoons kopen (als je in de VS woont tenminste). Er bestaan zelfs al sip-videotelefoons. Nogmaals: alle gebruik is gratis. Je moet alleen, ook bij sip, zelf zorgen voor iemand om mee te bellen. Bijvoorbeeld door met een hele familie of vriendenkring allemaal tegelijk op sip over te gaan. Weg telefoonrekening.

 

Ook met de koppeling tussen ip-telefonie en het gewone telefoonnetwerk is sip verder dan Skype. Je kunt bij SIPphone al beltegoed kopen en naar de hele wereld bellen, en je kunt ook een telefoonnummer nemen waardoor je sip-telefoon voor iedereen bereikbaar is. Wel moet je technisch stevig in je schoenen staan om zo'n telefoon op je huisnetwerk aan de praat te krijgen. Ingrepen in de instellingen van de router zijn soms nodig. Werkt het eenmaal, dan is het niet bedrijfszeker: er zijn vertragingen en onderbrekingen. Maar dat zal in de toekomst beslist verbeteren. De grote telecombedrijven kunnen hun borst natmaken.

 

Wie belt me? Sip: 747-669 2889. De eerste die me bereikt of die voice mail achterlaat, krijgt…