Kuren van de Mac

Herbert Blankesteijn

Vandaag ga ik een paar schermen gezellig kankeren op de Mac. Ik ben geen Mac-hater. Waar ik wel een hekel aan heb is de pretentie dat een Mac voor beginnelingen en voor Windowsgebruikers een verademing zou zijn. Ga me dus niet vertellen dat ik teveel vastzit in de Windows-routine, en ga me niet vertellen dat ik de handleiding moet lezen. Mijn bezwaar is nou juist dat dat blijkbaar nodig is. Hier komen de voorbeelden.

Ik sluit mijn iBook aan op het netwerk, maar als ik probeer een website te benaderen krijg ik de melding: 'The specified server could not be found.' Een typische Microsoft-tekst: waarschijnlijk correct, maar ik heb er niets aan. Je kunt alleen op OK klikken, ook als je helemaal niet akkoord bent.

Ik lees graag webpagina's die ik in een map op mijn harddisk heb opgeslagen. Onder Windows kan ik dat zonder muis, met uitsluitend toetsen. In Finder op mijn Mac is het tot mijn stomme verbazing niet mogelijk bestanden te openen door te selecteren en <Enter> te toetsen. Intuitief hoor! Nu moet ik elke keer met de muis erheen en dubbelklikken.

De snelheid van de muis vind ik te laag. Het venster voor de instellingen van de muis is gauw gevonden, maar de snelheid blijkt niet hoger te kunnen. Zijn mijn eisen extreem? Dacht ik niet; nu moet ik telkens de muis optillen en verplaatsen.

Ik open AppleWorks, maak een document en sla dat op. Ik verzin een bestandsnaam en kies voor het formaat Word voor Windows 6. Nu niet daarover zeiken, geachte Mac-liefhebber, Works biedt die mogelijkheid en dan mag ik hem gebruiken. Bij wijze van test ga ik naar Finder en dubbelklik op het bestand. Er opent een venster en wat zie ik? Dit:

ÐÏ àĄą á ; þÿ þÿÿÿ ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿýÿÿÿþÿÿÿþÿÿÿ þÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ R ÿÿÿÿÿÿÿÿ C o m p O b j ÿÿÿÿ ÿÿÿÿ b W o r d D o c u m e n t ÿÿÿÿÿÿÿÿ u

O b j e c t P o o l ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ þÿÿÿ

! " # $ % & ' ( ) * + þÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ þÿ

ÿÿÿÿ À F Microsoft Word 6.0 Document

MSWordDoc Word.Document.6 ÜĨe -À e % u

˜ ˜ ˜ ˜ ˜ ˜ ˜ Ŧ Ŧ Ŧ Ŧ Ŧ Ì

Ö

Ŧ à A à à à à à à à à à à à à à à à !

T u

à ˜ à à à à à à à ˜ ˜ à à à à à à ˜ à ˜ à à Ŧ Ŧ ˜ ˜ ˜ ˜ à à à à Bestandsnaam

 — ™?¤|.ĨÈAĻt §t ¨t ©t $ % ùù ] a b c " # $ % â à à à à à à à à à à à à à à à 2 Ð   p @ à ° € P ð À!$`'0* - K @ñÿ Normal a " A@òÿĄ " Default Paragraph Font . þoñÿò . Standaard ð ] a b c $ þoòÿ $ Standaard SS ] a b c þoñ Standaard TB & þoñ " & Kopgedeelte U c þoñ 2

Hoofdgedeelte " þoñ B " Voetgedeelte V þoñ R Voetnoot c ( þoòÿa (

Voetnootindex

] a b c h % % % % A  Times New Roman  Symbol & Arial  Helvetica ! Ð

 

Het programma dat in actie is gekomen blijkt Teksteditor te zijn. Hoort een MS-Word-bestand niet automatisch te worden geopend door het juiste programma? Ik dwing mijn iBook het bestand te openen met Works. Resultaat: exact hetzelfde. Pas als ik met de hand de extensie .doc achter de bestandsnaam toevoeg opent het bestand op de juiste manier. Waarom heeft Works die extensie dan niet zelf toegevoegd?

Intussen schrijf ik dit stukje op mijn iBook voor de zekerheid als kale tekst. Zelfde procedure: ik kies een bestandsnaam en sla op. Maar de bestandsnaam bovenaan het scherm blijft hetzelfde: 'Naamloos (TV)'. TV? Hoezo TV? Waar slaat dat nou weer op?

Works heeft twee toetsencombinaties voor opslaan: appeltje-S voor 'Bewaar' en Shift-appeltje-S voor 'Bewaar als.' De eerste mogelijkheid, die automatisch de al gekozen bestandsnaam gebruikt, blijkt alleen te werken als je het eigen bestandsformaat van Works kiest. Niet met MS-Wordbestanden en niet met kale tekst. Ze zijn niet helemaal lekker bij Apple.

Volgens mij zijn dit geen verlangens van een vastgeroeste Windowsadept. Het zijn normale, logische zaken, waarbij Windows werkt zoals je dat mag verwachten en de Mac niet.

Voor het aanleggen van deze lijst met ellende had ik een half uurtje normaal gebruik nodig. En kom nou maar op met je protesten, verwijten en beledigingen. Of heeft iemand meer voorbeelden als de bovenstaande?