Herbert zoekt: de pc zoals-ie was toen hij nog werkte
Herbert Blankesteijn
Hoe vaak zou ik in mijn leven Windows hebben geïnstalleerd? Ik zou het waarachtig niet weten - heel, heel vaak. Tegenwoordig hoef ik het zelden meer te doen.
Toen ik wat de pc betreft nog groen was, vertelde een kennis dat hij Windows eenmaal per jaar opnieuw installeerde. 'Geeft een goed gevoel, net of je onder de douche bent geweest,' verklaarde hij monter. Ik stond perplex.
Het bleek inderdaad nodig. De vastlopers hoopten zich op, mijn faxprogramma deed het niet meer, het geluid ging raar doen, ik weet niet wat er op den duur allemaal misging. Maar het gaf géén goed gevoel. Door de jaren heen is het installeren van een kale Windows steeds makkelijker geworden, maar een niet-kale installatie is des te bewerkelijker. Er zijn meer instellingen mogelijk, er hangt meer hardware aan en in de pc, en er moet meer en ingewikkelder software worden geïnstalleerd.
Daarom houd ik een checklist bij. Ik wil een zwarte schermachtergrond, ik wil bestanden openen met één muisklik, ik wil de taakbalk links verticaal met mijn favoriete software in het snelstartmenu. Ik heb een virusscanner, een firewall met toestemmingen voor een aantal internetprogramma's, een niet-standaard installatie van Office, ik wil dat mp3-tjes openen in Winamp, enfin, mijn lijst met wensen beslaat twee schermen.
De laatste keer dat ik een ingestorte pc op de been moest helpen kostte dat een dag. Omdat ik de zorg heb voor ongeveer tien pc's ging dat echt niet meer. Ik heb toen, het moet ongeveer twee jaar geleden zijn geweest, het programma DriveImage gekocht. Het kostte 70 dollar, maar het heeft me weken van mijn leven gescheeld.
DriveImage maakt een kopie van een harde schijf en schrijft die weg naar één bestand (op een andere schijf - die moet dus wel aanwezig zijn). Dus ik installeer Windows met alles erop en eraan, alle software, ik zorg dat alle externe apparaten functioneren, en als ik klaar ben maak ik die kopie. Die gaat naar een andere harddisk én naar een cd, want hij is veel waard. Gaat er iets mis, dan kun je de pc opstarten met een diskette die DriveImage voor je heeft gemaakt, je wijst aan op welke schijf en in welke map je image staat, en de maagdelijke toestand wordt hersteld. Dat komt van pas bij een virusbesmetting, na het installeren van teveel videocodecs [LINK: 007 040416 Een film mét beeld], bij kozijnrot in Windows of gewoon tijdens de ingebruikname van een nieuwe harddisk.
Meestal als ik een image terugzet heb ik alweer een nieuw apparaat of nieuwe software erbij, of een nieuwe instelling gemaakt die ik graag wil houden. Dan breng ik de wijzingingen aan, en maak meteen een nieuwe image. Mijn belangrijkste pc is toe aan zijn dertiende image. Alles werkt nog steeds perfect. Ik heb Windows nooit meer opnieuw hoeven installeren en zal dat ook niet meer hoeven zolang deze pc werkt. Windows installeren doe ik alleen nog op nieuwe pc's.
Een alternatief voor DriveImage is Norton Ghost. Met beide kun je ook reservekopiën maken van schijven waar Windows niet opstaat. In plaats van hele images terug te zetten kun je er ook één of enkele bestanden uithalen, en je kunt een gewijzigd bestand in een oud image opbergen. Voor de serieuze computergebruiker een eerste levensbehoefte.