Herbert zoekt: goedkope saffies

Herbert Blankesteijn

Het is gewoon jammer dat ik niet rook. Het is weliswaar een smerige en ongezonde gewoonte die bovendien de medemens overlast aandoet etcetera, maar als roker blijk je grof geld te kunnen besparen op internet. En uiteraard meer naarmate je meer rookt.

Ik kwam op het idee door een spambericht dat ik openklikte. 'Lowest Cost Smokes Around' zei de onderwerpregel, en gezien de recente prijsverhogingen van sigaretten was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Hoezo goedkoop roken? Zelfs de belastingvrije inkoop op Schiphol en op zee is aan strenge regels gebonden. Elke slof die je meeneemt Europa uit, blaast zichzelf op zodra je hem terug het land in probeert te krijgen. Aan die zes euro per pakje valt niet te ontkomen. Dacht ik.

Het spambericht verwees me naar een Amerikaanse site:

http://www.getmycigs.com/

waar je sigaretten kunt kopen voor een dollar of vijftien per slof van tien pakjes, inclusief verzendkosten. Helaas alleen voor inwoners van de VS en Canada. Ik kan niet tegen onrecht, dus heb ik maar eens 'goedkope sigaretten' in Google ingetikt. Het resultaat overtrof, net als vorige week met de virusautomaten, mijn stoutste verwachtingen. Er zijn niet alleen sites waar je goedkope sigaretten kunt kopen, er zijn ook prijsvergelijkers zoals

http://www.goedkope-sigaretten.com/

en sites met consumenteninformatie, zoals

http://sigaretten.pagina.nl/

en

http://www.goedkopesigaretten.nl/

Sigaretten.pagina.nl is slecht; de meeste sites met goedkope sigaretten die daar worden vermeld, leveren niet eens aan Nederland. De meeste sites die op de andere twee adressen worden genoemd, doen dat wel.

Dat wil niet zeggen dat je straffeloos sigaretten van het ene land naar het andere mag verschepen. Sommige van deze sites en sommige internetpagina's met informatie houden vol dat er 200 sigaretten per zending vrij verstuurd mogen worden. Dat is niet waar. In dit wetsartikel

http://www.belastingdienst.nl/belex/menu/dou/frdou2.htm

dat de Belastingdienst Douane me heeft gewezen, staat luid en duidelijk dat niet meer dan 50 sigaretten per zending vrij zijn, en alleen van particulier naar particulier. Van een bedrijf naar een particulier is niets vrij.

Vandaar dat bijvoorbeeld Yesmoke.ch uit Zwitserland, een van de goedkoopste, niet meer aan Nederland levert. De helft van de rookwaren die werden verstuurd, werd door de douane onderschept. In zo'n geval zal de douane proberen de ontvanger accijns en omzetbelasting te laten betalen. Je kunt de zending domweg weigeren maar dat komt je relatie met de verkoper natuurlijk niet ten goede.

Allsmokes.com verstuurt ze nog maar met twee pakjes tegelijk ($ 4,90 voor 40 peuken inclusief verzending) aan een groot aantal landen, waaronder Nederland. Het risico is dan kleiner maar niet nul, en er kan blijk baar nog steeds goed aan worden verdiend door verkoper én koper. Fysiek komen de sigaretten uit Spanje, Roemenië of zelfs Indonesië. Zelf heb ik een slof Marlboro Lights gekocht bij Galastore.com. Vijftien euro voor acht pakjes. Ze kwamen aan binnen een week - uit Kazachstan - slim verpakt in een platte envelop. Voor wie het niet gelooft, is hier de wikkel:

Kazachstan.jpg

Het is een soort loterij en ik heb een prijsje gewonnen. Ik heb geen medelijden met rokers, maar vind het wel vermakelijk dat internet de exorbitante accijnzen ondermijnt. Door internet en niet te vergeten de uitstekende posterijen zijn Nederland, Roemenië, Kazachstan en Indonesië communicerende vaten geworden waar extreme verschillen in tarieven niet zonder gevolgen blijven.