Herbert zoekt: een film mét beeld

Herbert Blankesteijn

Een paar weken geleden heb ik gemeld dat ik films aan het downloaden was [LINK: Finding Nemo]. Ik heb toen niets geschreven over de moeite die je moet doen om zo'n film daadwerkelijk te bekijken.

Dat probleem heb je niet alleen bij illegaal gedownloade films. Als je een van die hobbyïsten bent die graag eigen video's monteert, en als je zo onverstandig bent daarvoor de laatste versie van de Windows Movie Maker te gebruiken, dan zul je merken dat bijna niemand je filmpje kan bekijken, tenzij ze de laatste versie downloaden van de Windows Mediaspeler.

Video op de computer is nog niet rijp. Audio op de computer is wel rijp, fotografie ook. Daar kom je dit soort gezanik zelden tegen. Mp3 is mp3, en jpg is jpg. Maar de manier waarop een film in een computerbestand wordt verpakt, verandert steeds. Elke maand verzinnen ze weer iets om de videodata efficiënter te verpakken. Daar worden codecs voor gebruikt, van coderen/decoderen, en die bestaan in veel soorten en elke soort heeft steeds nieuwe versies.

Vroeger, toen ik klein was, dacht ik dat de Windows Mediaspeler elk bestand met de extensie .avi hoorde te kunnen afspelen. Als je pc die drie extra letters bij een bestandsnaam niet vertoont, dan zie je wel een icoon dat suggereert dat Mediaspeler daar raad mee weet. Ik weet niet precies wie ik de schuld moet geven, maar dat is misleidend. Het ene .avi-bestand is het andere niet. Dat is een groot verschil met .jpg-bestanden voor foto's of mp3-bestanden voor geluid. Elk programma dat dit soort bestanden kan openen, kan ze allemáál openen. Maar hoe vaak heb ik niet gezien dat de Mediaspeler zich in een .avi verslikte. Wat het extra ergerlijk maakt is dat recente Mediaspelers via internet op zoek gaan naar de codec en hem nooit vinden.

Je krijgt ook geen informatie over wélke codec hij heeft gezocht, of welke versie van welke codec, en waarom hij die niet heeft gevonden. Dat vertel ik dus nu. Microsoft verstrekt geen codecs voor het DivX-systeem, dat niet helemaal legaal is en veel wordt gebruikt om illegale kopieën via internet te verspreiden.

Met de recent gedownloade films had ik in veel gevallen wel beeld, maar geen geluid. Ik op zoek naar nieuwe versies van bekende codecs: Indeo, Cinepak, Angelpotion, MotionJpeg, het is om gek van te worden. Ik downloadde en installeerde de laatste versie van elke codec die ik kon verzinnen, maar het hielp niet. Uiteindelijk stuitte ik op een pagina in een forum waar iemand precies mijn probleem had. De oplossing was door een ander geleverd: een programma genaamd ac3filter. Ik tikte deze naam in in Google, samen met het woordje 'download' natuurlijk, en viste de laatste versie uit de zoekresultaten.

Het gevolg: mijn films hadden wel geluid maar geen beeld. Waaaah!

Dat bleek op te lossen door alles weer ongedaan te maken (Hoe? Configuratiescherm - Software - onderdeel aanwijzen - Verwijderen. Een andere keer onthul ik een betere methode.) en daarna alléén Fddshow te installeren, een bekend pakket DivX-codecs, plus het genoemde ac3filter. Een garantie is het niet, zeker niet voor de toekomst, maar voorlopig kan ik er weer tegen.