Herbert zoekt: cough cumin dementia betrayal precipitable

Herbert Blankesteijn

Zo'n onderwerpregel is typisch voor spam en dus gooi je dat bericht ongeopend weg. Doe ik altijd. Iedereen zegt dat dat moet.

Maar nu even niet. De komende tijd ga ik uitzoeken wat er via de spam te koop is, of dat netjes wordt opgestuurd en afgerekend, en hoe de producten bevallen. Ik kan wel vast beloven dat dat wonderlijke kopij zal opleveren.

Het bericht met de onderwerpregel hierboven bood softwarepakketten aan voor opvallend lage prijzen. Bijvoorbeeld de dvd-brandsoftware van Nero, versie 6, voor 30 dollar. De link in het mailtje bracht me op de site www.rureadyforthesale.com/s/, geregistreerd op naam van ene Bob Chang uit Taiwan.

Nero kost normaal 70 dollar. Ik heb Nero per mail gevraagd of ze wisten hoe de prijs voor Nero hier zo laag kwam. Ze vermoedden dat het een 'oem'-versie was (original equipment manufacturer), een versie dus die met bepaalde dvd-branders wordt meegeleverd. Ze kenden de site niet maar zouden hun juristen erop afsturen.

Ik heb maar eens een cd besteld met de creditcard. Er kwam een keurige orderbevestiging via de mail, de cd kwam snel en stipt, de betaling werd onberispelijk afgehandeld. Maar het was inderdaad een oem-versie. Dat betekent dat hij minder mogelijkheden heeft. De verkoper moet dat duidelijk vermelden, en dat doet deze niet. In de VS mogen oem-versies helemaal niet worden verkocht zonder aan apparaten te zijn gekoppeld.

Het assortiment van de site bestaat uit precies vier producten, die allemaal 30 dollar kosten. Behalve Nero is daar Identity Theft Protector, om je wachtwoorden te beveiligen (normale prijs $40). Daarna werd het snel vreemder. Pop-Up Stopper! wordt bij rureadyforthesale.com verkocht in de versie Basic, ook voor $ 30,-. Bij Panicware, de maker, kost hij 20 dollar. Het vierde programma, PC SpyCam, vond ik bij Yahoo! voor zeven dollar.

Het is niet verboden duurder te zijn dan een andere winkel, maar als je het toch niet zo nauw neemt, wees dan in elk geval goedkoop.

Een ander spam bood aan: Adobe+macromedia+OS etc all in CD under $99. De link bracht me bij http://cimpadddr.sales-outlets.biz. Alles was hier te krijgen: meer dan 1500 softwarepakketten van alle gerenommeerde fabrikanten. Ga er maar niet heen; de site is weg. Daarover straks.

Ook hier heb ik een aankoop gedaan: de videomontagesoftware Pinnacle Studio 9, voor 15 dollar (in Europa € 88,-). Stonk ook een uur in de wind natuurlijk. Het was aangekondigd als een cd, maar uiteindelijk bleek ik een cd-image te moeten downloaden, om dan zelf een cd te branden waarmee ik de software kon installeren. Toen ik dit deed kostte de installatie ongeveer twee uur. Ik heb achteraf de virusscanner en Ad-Aware laten draaien, maar er was niets aan de hand.

Toen ik een week later de site nog eens wilde bekijken, was hij foetsie. Ik heb meteen mijn creditcard geblokkeerd, maar dat was onnodig. Ook hier is de betaling netjes afgewikkeld. Dit soort dubieuze sites steelt van de rijken en bespamt de armen, maar op hun klantvriendelijkheid is niets aan te merken. De site bestaat nog, als www.warezstore.com, op naam van een mevrouw in België, zoals te vinden is op www.domainregistry.com. Je kunt haar ook bellen, maar dat zou ik alleen doen als je van de softwarepolitie bent. Als je toch van plan bent illegale software te gebruiken, download het dan maar van Kazaa of zo, maar spek niet, zoals ik heb gedaan, de kas van criminelen.