Herbert zoekt: Turken, BN-ers en zichzelf

Herbert Blankesteijn

Die Turk die zijn vrouw, of ex, heeft doodgeschoten zou haar 'via internet' gevonden hebben. Als ik het goed begrijp heeft hij via de site van de ziektekostenverzekering haar postbusnummer gevonden. Wat er daarna is gebeurd, is onduidelijk. Misschien heeft hij wel een glad verhaal opgehangen bij het postkantoor, of heeft hij daar staan posten en is hij iemand gevolgd. De beste hackers weten dat je de meeste informatie offline krijgt: door social engineering of bijvoorbeeld door het omkeren van vuilnisbakken.

Zou ik een willekeurig iemand kunnen vinden? Geen idee. De politie heeft er soms moeite genoeg mee. En die worden ervoor betaald - aan de andere kant, het blijven ambtenaren.

Zou ik mijn ex kunnen vinden, als ze zich voor me schuilhield? Reken maar. Je kent elkaar, elkaars gedrag, elkaars familie, kennissen, winkels en bedrijven waar je komt, mensen die je kunt trachten uit te horen, plekken waar je kunt posten. Aanknopingspunten genoeg. En vooral: je bent in zo'n geval extreem gemotiveerd om er al je vrije tijd in te steken. Dit heeft niets te maken met internet en alles met fanatisme.

Ik heb overwogen voor dit stukje Marco Borsato te gaan zoeken, of Jack Spijkerman. Helaas, ik ben niet gemotiveerd. Het kan me geen lor schelen waar ze wonen. Wel vond ik in een ommezien een site stampvol adressen van BN-ers [http://home.uwnet.nl/~adressenbekendenederlanders/]. Kaartje sturen aan Frank de Boer of Nina Brink? Pilsje halen bij Bernhard jr. of wodka bij Marco Bakker? Met spandoek naar Bolkenstein (sic) of Balkenende? Jos Brink meenemen naar een darkroom? Kan allemaal. En dan zijn er nóg 25 bij de B.

Interessant is de lijst van namen die ze uit het bestand hebben moeten verwijderen. Daar vind je de echte beroemdheden, bijvoorbeeld Jack Spijkerman. Ze hébben zijn adres dus wel - ik ga maar eens een beetje slijmen daar. Ze hebben zelfs een bedrijfje opgericht, BN-tours, dat rondritten organiseert langs huizen van sterren, onder andere, jawel, Marco Borsato. En dat terwijl ik een pagina had gevonden waar wanhopige fans elkaar de kop gek zeuren om zijn adres. Die zijn blijkbaar wel gemotiveerd maar niet zo slim. (Kijk wel uit op die bekendenederlanderssite, want hij probeert de advertentiesoftware van Gain, voorheen Gator, te installeren. Als dat venster verschijnt, klik dan op Nee. Klik ook alle popups onmiddellijk weg als je geen popup-blocker hebt.)

Zou ik mezelf kunnen vinden? Dat blijkt niet zo moeilijk, en ook van een aantal collega's had ik adres en telefoonnummer zo te pakken. De procedure voor mensen die actief zijn op internet is simpel. Als je geluk hebt zitten ze bij Orkut [www.orkut.com] en hebben ze daar hun mailadres, woonplaats of website ingetikt. Anders vind je via Google hun website. Die tik je in bij de Amerikaanse [www.domainregistry.com] of de Nederlandse [www.sidn.nl] domeinregistratie en dan zijn adres en telefoonnummer niet ver meer. Stuur me maar een kaartje.

Verder kun je vrijwel iedereen vinden via de nationale telefoongids [http://nationaletelefoongids.nl], ook als je de woonplaats niet weet. Tik een naam in en hupla. Alleen wie Jansen heet, of Smit, geniet hier enige bescherming. Tot mijn verbazing kon ik hier wel mijn hele familie vinden, maar niet mezelf. Zijn ze helemaal gek geworden? Dat zoek ik tot de bodem uit.