Herbert zoekt: Xindows

Herbert Blankesteijn

Een van de leukste ondernemers op internet, wat zeg ik, ter wereld, is Michael Robertson. Hij is rijk geworden door de site Mp3.com op te richten en te verkopen. Daarna heeft hij Lindows.com [LINK:www.lindows.com] opgericht, waarmee hij een eigen versie van Linux op de markt brengt. Lindows heeft hij bedacht om Microsoft te plagen. Maar de rollen lijken te worden omgedraaid. Microsoft plaagt nu hém, en dat kan erop uitdraaien dat Lindows straks nergens meer te vinden is.

Op Mp3.com bracht Robertson allerlei originele ideeën in de praktijk. Artiesten konden er gratis downloads aanbieden én cd's verkopen. Mp3.com verdiende daaraan, en de artiesten ook. Het publiek kon gratis muziek krijgen, nieuwe artiesten leren kennen, gratis software downloaden, en cd's kopen als ze dat wilden, allemaal zonder de deur uit te hoeven. Ook gevestigde artiesten kwamen daardoor bij Mp3.com: Jennifer Lopez, 50cent, noem maar op.

Robertson bedacht Mymp3.com: je kon je eigen cd-collectie invoeren, dan zorgde Mymp3.com dat je al je muziek voortaan online kon horen, bijvoorbeeld op je werk, via hun database. Iedereen blij, behalve de muziekindustrie. Robertson liep tegen een miljoenenboete aan omdat dit initiatief in strijd zou zijn met het auteursrecht.

Lindows moest oorspronkelijk een besturingssysteem worden in plaats van Windows, waarmee je wel je vertrouwde Windows-software kon gebruiken. Zo zouden computergebruikers minder afhankelijk worden van Microsoft. Dat doel bleek technisch te moeilijk. Robertson bedacht gewoon andere dingen om Microsoft het bloed onder de nagels vandaan te halen: zo loofde hij een prijs uit van 100.000 dollar voor de eerste die van Microsofts spelcomputer Xbox een Linux-computer wist te maken.

Ook met Lindows doet Robertson verrassende dingen. Zo heeft hij LindowsLive gratis beschikbaar gemaakt via peer-to-peersystemen als Gnutella en BitTorrent (dat ik hier binnen afzienbare tijd zal bespreken). LindowsLive is een cd waarmee je je pc kunt opstarten en die meteen een werkende Lindows op je scherm brengt. Ook op eMule, het onderwerp van vorige week, kun je LindowsLive vinden.

Maar nu lijkt Microsoft Lindows in de tang te hebben. In verschillende landen voert Microsoft processen in verband met de merknaam Lindows, die teveel op Windows zou lijken. In de VS vindt de rechter dit vooralsnog onzin, omdat Windows daar een woord is uit het woordenboek. Maar in Europa wint Microsoft het ene proces na het andere, onder andere in Nederland. 'Windows' staat hier nu eenmaal niet in het woordenboek en is vooral een merknaam. In Nederland heet Lindows nu, een typische Robertson-grap, Lin---s [LINK:www.lin---s.com], uit te spreken als Lindash.

De Nederlandse rechter is daarnaast zo stom geweest te verordonneren dat Lindows zijn website onzichtbaar moet maken voor mensen uit de Benelux. En nu eist Microsoft 100.000 dollar per dag dat Robertson in gebreke blijft. In één moeite door eisen ze dat ook de naam Lin---s wordt verboden, omdat die teveel op Windows lijkt. Wie dát begrijpt mag het zeggen. Gelukkig zijn er in Nederland nog bedrijven die Lindows gewoon verkopen. zoals Mensys [LINK: www.mensys.nl] en DVCS [LINK: www.dvcs.nl].

Lindows heeft nu de Amerikaanse rechter gevraagd Microsoft te verbieden via processen in het buitenland te doen wat het in Amerika zelf niet kan bereiken. Ik vind Lindows niet de beste Linux (dat is SuSE) maar een vent als Robertson verdient alle steun. Download, probeer, koop, en gebruik dus Lindows, waar je hem ook vandaan haalt.