Herbert zoekt: Finding Nemo
Herbert Blankesteijn
Eigen schuld, filmwereld. Ga je proberen een onuitroeibaar verschijnsel uit te roeien, en wat gebeurt er: het blijft gewoon bestaan en het krijgt bovendien publiciteit.
Het onuitroeibare verschijnsel dat ik bedoel is het uitwisselen van films via eMule. De Nederlandse filmindustrie, in dezen vertegenwoordigd door de distributeur A-Film en de auteursrechtenstichting Brein, heeft geprobeerd de site eMule.nl het zwijgen op te leggen. Daar kon je verwijzingen vinden naar muziek, software en vooral films, die je vervolgens gratis kon downloaden.
EMule is een peer-to-peerprogramma voor het uitwisselen van bestanden, net als Kazaa. EMule werkt in een aantal opzichten anders. Zo zit er in eMule - o opluchting - geen reclame. EMule is 'open source', dat wil zeggen dat het programma geschreven en verbeterd wordt door samenwerkende programmeurs overal ter wereld. Bij dit principe kun je verwachten dat een programma doet wat de gebruikers willen, en niet wat een of ander commercieel bedrijf wil. EMule is een variant op eDonkey2000, zoals Kazaa Lite een aangepaste versie is van Kazaa. Daarover misschien een andere keer.
Gebruikers van eMule en eDonkey kunnen met elkaar bestanden uitwisselen, maar niet met Kazaa-gebruikers. Dat is een nadeel en een voordeel. Kazaa heeft meer keus, zeker op het gebied van muziek, maar kent meer valse bestanden die door de amusementsindustrie in omloop zijn gebracht. Overigens zijn eMule en eDonkey sterk in de groei; in sommige Europese landen hebben ze Kazaa al overvleugeld, bijvoorbeeld in Duitsland. Op termijn zal eDonkey/eMule mogelijk meer keus hebben. Je kunt eMule vinden op http://www.emule-project.net/.
Wat doet of deed eMule.nl? Deze site bevatte verwijzingen naar kant-en-klare films. Het is een wat andere benadering die mij erg bevalt. Kazaa zoekt alleen wat jij intikt. Dan kan het er zijn of niet - als het er is, dan heb je natuurlijk precies wat je wou. Naar eMule.nl ga je als je zin hebt in een leuke film, om te kijken wat er is. Je kunt je, net als in de videotheek, op een idee laten brengen. Met de site als tussenpersoon weet je bovendien zeker dat er geen sprake is van valse bestanden.
Na de recente acties van A-Film en Brein is eMule.nl verhuisd naar www.emulenl.com. De server staat in Australië en heeft volgens de makers niets te vrezen van juridische acties vanuit Nederland. Al ben ik er niet gerust op, want vanuit Australië is door Kazaa-eigenaar Sharman Networks onlangs de site kazaalite.nl zo goed als uitgeschakeld. Maar op dit moment werkt alles goed. Van de afstand tot Australië merk je niets.
Na een bezoekje aan eMulenl.com ben ik Finding Nemo gaan downloaden, de film die ik zocht. Maar ook Analyze That, de eerste serie '24', de tweede serie van The Osbournes, en de LP Groeten uit Grolloo van Cuby & the Blizzards - allemaal toevallig tegengekomen doordat de site ze noemt.
Emulenl.com heeft zelf geen illegale bestanden. De links verwijzen ook niet naar kant-en-klare bestanden elders. Klikken op zo'n link laat het zoekprogramma eMule speuren naar een bestand, waarvan wél zeker is dat het bestaat. EMule moet dus geïnstalleerd zijn. Het downloaden kan erg lang duren - dagen is heel gebruikelijk - maar dan heb je ook wat.