Kazaa populairste zoekterm
Herbert Blankesteijn
Twee belangrijke zoekmachines geven 'Kazaa' op als meest gezochte term van 2003 op internet. Bij Yahoo! en Lycos scoort Kazaa hoger dan Britney Spears en Harry Potter. 'Lycos is een betrouwbare index wat dit betreft,' meent Henk van Ess, maker van de aan zoekmachines gewijde site Voelspriet.nl. Algemene termen als 'sex' worden in dergelijke ranglijsten niet meegenomen.
Kazaa is het meest gebruikte programma voor het uitwisselen van muziek op internet, meestal in de vorm van mp3-bestanden. Op elk moment zijn er drie tot vijf miljoen gebruikers actief. De belangstelling voor Kazaa wordt gevoed door een reeks processen in de VS en in Nederland, waarmee de muziekindustrie het illegaal verspreiden van auteursrechtelijk beschermd werk probeert te verhinderen. Kort geleden heeft de Nederlandse Hoge Raad uitgesproken dat het verspreiden van de Kazaa-software op zichzelf geen inbreuk op het auteursrecht vormt. In de VS gaat het om de vraag of providers namen van Kazaa-gebruikers aan de muziekindustrie moeten overhandigen. Een hof van beroep heeft onlangs geoordeeld van niet.
Bij Google, de grootste zoekmachine, komt Kazaa in de top-10 niet voor. Van Ess vindt de ranglijst van Google niet betrouwbaar. 'In oktober en november was volgens Google in Nederland 'Halloween' het meest ingetikte zoekwoord, meer dan bijvoorbeeld 'Sinterklaas'. Dat kan haast niet waar zijn.'
Wanneer algemene termen wel worden toegelaten gooit waarschijnlijk 'mp3' hoge ogen, de benaming van het meest populaire muziekformaat op internet. Twee jaar geleden was mp3 enige tijd het meest ingetikte woord in zoekmachines, meer dan bijvoorbeeld 'sex'.
In de magazinebijlage 'M' vandaag een tocht langs hoofdrolspelers in de geschiedenis van mp3 en Kazaa, van Ilmenau in voormalig Oost-Duitsland tot in San Diego in de woestijn van Californië. Volgende week begint op www.nrc.nl/beet een reeks interviews met videofragmenten over hetzelfde onderwerp.