Draaideur voor spinnen en vlinders

Herbert Blankesteijn

Wat doe je met beesten die op een warme zomeravond door de open tuindeur het huis zijn binnengevlogen? Met muggen en vliegen heeft zelden iemand medelijden, maar vlinders, hommels, dronken bijen, langpootmuggen en spinnen? Je kunt ze zielig vinden, nuttig of lief, je kunt een hekel hebben aan de vlekken van uitgesmeerde achterlijven op raam of muur, of je kunt de stofzuiger een onchristelijk middel vinden. Kortom, sommige geleedpotigen zet je het liefste levend buiten, maar hoe? Het kán met een jampot en een papiertje, maar dat blijft geklungel.

Marjolijn Haller uit Leiden verkoopt sinds 20 augustus in de 'JarigJobjeWinkel' als enige producten de BugAway en de LuxeBugAway, eigen uitvindingen die ze op eigen kosten heeft laten fabriceren. De BugAway heeft iets weg van een ouderwetse gootsteenontstopper: een halve bol op een steel. Een paar cruciale verschillen maken de BugAway een perfecte insectenverwijderaar. In de eerste plaats is de halve bol van doorzichtig kunststof, zodat je kunt zien wat je doet. In de tweede plaats heeft de halve bol een bodem, bestaande uit twee delen die ten opzichte van elkaar draaien als je aan de steel draait. Zo kun je de bodem voor de helft openen, het instrument over het gedierte plaatsen, en dan voorzichtig de bodem dichtdraaien. Het beest kan naar buiten worden gebracht, en kan worden losgelaten waar en wanneer het uitkomt.

De BugAway heeft een kunststof steel, bestaat in de kleuren groen, blauw, geel en rood en is 72 cm lang. De 'luxe' versie heeft een steel van hout en is half zo hoog. 'De meeste mensen hebben zo'n lange steel niet nodig,' zegt Haller. 'En zo kan hij makkelijker mee op vakantie. Alleen met een hoog plafond komt extra lengte van pas.' Het principe van de BugAway lijkt voor de hand liggend, maar een speurtocht op internet levert alleen een soort grijpborstel op (www.spidercatcher.net), die minder betrouwbaar lijkt. Haller: 'Vrijwel alle spinnen- en insectenvangers die ik ken maken de beestjes dood. Of ze zijn zo gammel dat ze niet goed werken.' Haller verkoopt de vangers via de winkel en via haar site op internet: www.luxebugaway.com. De lange versie kost 11,95 en de 'luxe' 14,95. Verzendkosten 5,-. Bij wijze van openingsactie doet ze elke basisschool in Leiden er een cadeau, voor de biologieles. Een sympathiek gebaar, en commercieel geniaal.