Harde schijf zonder limiet

Herbert Blankesteijn

Het is een van de hoofdwetten van het computergebruik: harde schijven raken vol. Ook die van 120 GB en meer. Iomega, de uitvinder van de Zip-disk, een van de meest succesvolle verwisselbare schijven, komt nu met de Rev: een verwisselbare harde schijf van 35 GB.

Dit is het tijdperk van het fotograferen met digitale camera's van 6 megapixel, die fotos produceren van zo'n drie megabyte per stuk. Dit is ook het tijdperk van muziek in mp3-vorm en van digitale video. Vooral het laatste vreet schijfruimte. Ruw materiaal uit de digitale camcorder neemt zo'n 500 MB (een halve GB) per minuut in beslag. Een kopie van een film van een uur, gecomprimeerd om zo weinig mogelijk ruimte in te nemen, 'doet' ongeveer 700 MB.

De benodigde opslagcapaciteit kun je verkrijgen door harddisks te kopen. Een normale pc heeft plaats voor twee stuks van 300 GB, het huidige maximum op de markt. Daar kun je een tijd mee vooruit, misschien wel tot er nóg grotere te krijgen zijn.

Een opvallend alternatief heeft Iomega begin deze maand gelanceerd. De Rev is een verre nazaat van de Zip-schijf, het laatste succesnummer van het bedrijf uit San Diego. Na de 'Zip' is Iomega in het slop geraakt. De omzet is in vijf jaar tijd gedaald van 1,7 miljard dollar naar 400 miljoen. De Rev moet het neergaande tij keren. Elke Rev-schijf meet maar liefst 35 GB; omdat je ze kunt verwisselen is er praktisch gesproken geen limiet aan je opslagruimte. Je kunt met relatief kleine stapjes uitbreiden en je koopt dus niet gauw teveel.

De onderdelen van een normale harde schijf zijn in de Rev verspreid geraakt over de 'drive' en de schijf. De kop die de data leest en schrijft zit zoals altijd in de drive. De motor daarentegen maakt bij het Rev-systeem deel uit van de schijf. Speciale aandacht heeft Iomega moeten besteden aan stof en andere verontreinigingen. Een gewone harde schijf is stofvrij verzegeld. Omdat in de Rev bij het inbrengen van een schijf twee helften van een traditionele harddisk worden samengevoegd, is er een speciaal ventilatie- en filtersysteem om ongerechtigheden buiten te houden. Het apparaat zelf speurt voortdurend in zijn eigen inwendige naar vuil, en kan, desnoods tijdens het kopiëren van een bestand, de lees- en schrijfkop schoonwrijven tegen een speciaal reinigingsoppervlak.

De eerste Rev-drives kunnen op de plaats van een harddisk of cd-romspeler in een pc worden ingebouwd. Ook komt er een type voor de usb-poort, en een voor 'Firewire'-aansluitingen, de laatste gericht op bezitters van Apple-computers. De schijven zijn in eerste instantie 35 GB groot, maar Iomega verwacht over een jaar al disks van 90 GB te kunnen verkopen, en over drie jaar exemplaren van 180 GB. Bij elke maat zal een nieuw type drive horen, dat de oude schijven ook zal kunnen gebruiken. Oude drives zullen niet geschikt zijn voor nieuwe schijven. Iomega verwacht veel van de zakelijke markt, waar de Rev geschikt is om de tape te vervangen als medium voor reservekopiën. De Rev is verwisselbaar, snel, heeft de vereiste ruime capaciteit en kan elders worden opgeslagen, en verenigt zo de voordelen van harddisks en die van tape in zich.

De Rev mag een veelzijdig en knap stukje techniek zijn, Iomega is niet alleen op de markt. Externe harddisks, die in zekere zin net zo verwisselbaar zijn en ook kunnen worden aangesloten op de usb-poort, zijn per stuk veel groter dan een Rev-disk. Het goedkoopst per GB zijn beschrijfbare dvd's ( 0.50), terwijl daar ook de goedkoopste drives bijhoren (ca. 100). Maar dvd's zijn niet zo betrouwbaar als harddisks.

Wat koop je voor de introductieprijs van een Rev-drive ( 399 met één gratis 35 GB schijf, normale prijs 59)? Voor 200 heb je twee interne harddisks van 160 GB en voor nog eens 200 één externe van 160 GB erbij. Ook bij de aanschaf van extra GB's is de conventionele harddisk niet duurder dan de Rev. Dat betekent dat de prijzen van Iomega omlaag moeten, wil de Rev een succes worden.