Nu nog hufterbestendiger
Herbert Blankesteijn
Onverantwoordelijke personen hebben in Nederland wel eens voorgesteld scholieren uit te rusten met laptops. Een initiatiefgroep van bedrijfsleven, onderwijs en overheid vond begin 1997 dat elke leerling in de bovenbouw van de basisschool er een zou moeten hebben. In het partijprogramma van Leefbaar Nederland heeft gestaan dat elke twaalfjarige bij het betreden van de middelbare school een gratis laptop moest krijgen.
Wie ziet wat leerlingen hun boeken aandoen, snapt - los van de verdiensten van de computer in het onderwijs - dat dat geen goed idee is. Maar het plan kan uit het vet worden gehaald want de hufterbestendige laptop is er. Hij is er zelfs al een tijdje: de Toughbook van Panasonic is ontwikkeld naar aanleiding van de Golfoorlog, ruim tien jaar geleden. Sinds kort is er een nieuwe versie op de markt. Nu nog stoerder.
De Toughbook kan tegen een stootje. De harde schijf, een van de kwetsbaarste onderdelen, is in het apparaat omgeven door een pakketje zacht siliconenrubber. Het beeldscherm is verend opgehangen. De behuizing is gemaakt van een extreem lichte en sterke magnesiumlegering en is inwendig voorzien van ribben voor extra sterkte.
Dank zij deze en dergelijke maatregelen is de Toughbook bestand tegen een val van 90 cm (plat, op z'n kant, of op een hoek). Industriële certificaten garanderen dit, maar voor dit artikel is een en ander uiteraard onafhankelijk geverifieerd. Erop dansen blijkt ook al geen probleem te zijn. In de praktijk kan het apparaat veel meer geweld weerstaan. De harddisk kan tegen een schok van 480 maal de zwaartekracht en de behuizing weerstaat 750 g. Een presentatrice van ABC heeft het apparaat op een beurs van boven haar hoofd met kracht neergesmeten; een ander programma heeft er een Humvee overheen laten rijden - de Toughbook bleef onverstoorbaar doorwerken. Schokken en andere uitwendige krachten zijn de belangrijkste oorzaken van defecten aan laptops: mensen laten hem uit handen of van het bureau vallen, laten er iets op vallen, kneuzen hem in tas of koffer. Zulke gebeurtenissen nemen samen meer dan 70% van de schade aan laptops voor hun rekening.
De Toughbook is niet alleen bestand tegen mechanisch geweld. Hij blijft werken bij temperaturen van -20 tot +60 graden Celsius. Zijn stofbestendigheid is dusdanig, dat hij in gebruik is bij de rally Parijs-Dakar. Op een persfoto van Panasonic wordt het laatste model, de CF-29, zelfs getoond half bedolven onder zand. Dit gaat wat ver: een eenmaal ingeschakelde computer mag onder die omstandigheden blijven werken, maar toetsen waar zand onder is geraakt, kunnen niet meer worden ingedrukt. Het gebruiken van een volgestoven Toughbook kan dus toch een probleem zijn. Op de foto staat bovendien het laatje van de cd-romspeler open. Dit onderdeel zal niet goed meer werken als er zand inkomt, en er zal een vakman aan te pas moeten komen voor een inwendige schoonmaakbeurt.
Ook op de boot van zeezeiler Henk de Velde wordt de Toughbook gebruikt, al moeten we bedenken dat De Velde blijkens logo's op zijn site door Panasonic wordt gesponsord. Dat de Toughbook vochtbestendig is valt niet te ontkennen. De genoemde ABC-presentatrice heeft een vol bekertje koffie leeggegoten in het toetsenbord, waarna ze het apparaat reinigde door het onder te dompelen in een emmer water (wellicht is dat ook een manier om de Toughbook radicaal af te stoffen). Het draadloze netwerk van de CF-29 heeft de auteur van dit artikel in staat gesteld onder de douche zijn mail te raadplegen. Het is af te raden dit in bad of in het zwembad te doen, want volgens Panasonic is de CF-29 niet gecertificeerd voor onderwatergebruik. De kit langs de randen van het scherm en de klepjes die het water buiten de electronische aansluitpunten houden, zijn bestand tegen sproeiwater. Als de Toughbook zinkt is er een probleem.
Behalve de versterkte behuizing en het draadloze netwerk is een recent nieuwtje dat er nu ook een tablet-pc-uitvoering van de Toughbook bestaat. Het beeldscherm daarvan kan, eenmaal opengeklapt, worden omgedraaid en teruggescharnierd. De pc wordt zo een soort notitieblok, dat bediend kan worden met behulp van een speciale pen. Dit is niet altijd de handigste manier om met een pc om te gaan, maar voor veldwerkers en buitenpersoneel, de beroepsgroep waar Panasonic op mikt, kan het een uitkomst zijn. Als het lcd-scherm naar boven is gekeerd kun je er overigens beter niet op dansen, laat staan er een auto overheen laten rijden.
Scholen en ouders moeten er nog maar eens over nadenken. Pubers krijgen alles kapot, vooral dingen die zijn ontworpen om heel te blijven. De prijs is ook iets om bij stil te staan: Toughbooks zijn er van 2500 tot 6300 euro. HP is inmiddels op de markt verschenen met 'rugged' notebooks vanaf 4100 euro. Voor dergelijke prijzen kun je twee tot vijf middenklasse-notebooks verspelen.