Een openbaring in beeld en geluid

Herbert Blankesteijn

Een telefoon met ingebouwde radio? Een digitale agenda geïntegreerd met een fototoestel? Aan electronische apparaten met gecombineerde functies geen gebrek. Vaak doen die combinaties gekunsteld aan. Zo niet bij de Archos, een universele mediaspeler die de veelgeprezen iPod van Apple op een straatlengte achterstand zet.

De iPod is een doosje met een harde schijf erin, waarop je vanuit een computer muziekbestanden kunt stallen. Deze muziek kun je beluisteren via een koptlefoon, zonder gebonden te zijn aan computer, internetverbinding of stroomvoorziening. De iPod is zo succesvol dat veel merken inmiddels soortgelijke machientjes verkopen, zoals Creative, Dell, Hewlett-Packard en Philips.

De Archos doet wat de iPod doet, en meer. Je kunt er foto's op zetten en videobestanden, via een meegeleverde usb-kabel. Hij heeft een mooi kleurenscherm van zes bij acht cm; de bediening verloopt met vijf knopjes en een pookje, waarmee je iconen aanwijst die doen denken aan oude versies van Windows.

Opnemen van beeld en geluid kan de Archos ook. Zo heeft hij een ingebouwde microfoon, voor gebruik als memorecorder. De geluidskwaliteit is verrassend goed. Daarnaast heeft hij een analoge ingang voor een cd-speler, een minidiscspeler of een cassetterecorder (of een versterker waarop dergelijke apparaten zijn aangesloten). Zo valt muziek uit een externe bron op te nemen. Zulke opnamen worden direct in mp3-formaat opgeslagen. Bewerken is op de huidige Archos niet mogelijk.

Het apparaatje is tevens een videorecorder. Sluit hem aan op de uitgang van tv, video of dvd-speler en druk de juiste knop in, en hij neemt op. De benodigde snoeren en stekkers worden attent meegeleverd.

Zodoende kun je behalve digitale video uit de pc ook een tv-uitzending of een gekochte speelfilm in de Archos stoppen. Dat mag om zo te zeggen wel in de krant want een technische kopieerbescherming belet het kopiëren van een voorbespeelde dvd of vhs-band met standaard-consumentenapparaten. Hier kan het wel, doordat de video bij opname direct in digitale vorm (voor de whizkids: DivX) wordt opgeslagen. Dat maakt dat de eigenaar in de trein kan kijken naar dvd's waar hij thuis niet aan toekomt. Uiteraard kunnen met de Archos ook illegale kopiën worden gemaakt. Daar is waarschijnlijk het laatste woord niet over gezegd. Het enige wat het kopiëren enigszins bemoeilijkt is het feit dat het op analoge wijze moet gebeuren, dus dat het evenveel tijd kost als de te kopiëren film duurt.

De Archos is verkrijgbaar met harde schijven van 20 tot 80 GB (de AV 320 resp. AV 380) en kost dan 600 resp. 900 euro. Op één GB kun je zo'n 1000 foto's opslaan of 20 cd's of een dik uur video.

Wie aan de genoemde gebruiksmogelijkheden nog niet genoeg heeft, kan accessoires bijkopen. Wat te denken van een aan de Archos vast te klikken digitale camera, die zowel foto's (3 megapixel) kan nemen als videobeelden registreren. In het laatste geval worden wederom direct digitale bestanden geproduceerd, die nog makkelijker dan bij een gewone camcorder naar de computer zijn over te hevelen. In tegenstelling tot filmpjes, geheugenkaartjes of cassettes is een harddisk van 20 GB nauwelijks vol te krijgen. De camera kost 250 euro; een minuscule stereomicrofoon voor nóg beter geluid is inbegrepen.

Een ander los verkrijgbaar extraatje is een FM-radio (50) met een sympathieke feature: als je de Archos in opname zet, wordt het programma opgenomen inclusief de 30 seconden voorafgaand aan het indrukken van de opnameknop.

Het valt niet mee iets vervelends te zeggen over dit veelzijdige doosje (afmetingen 8 bij 11 bij 3 cm). Zelfs de meegeleverde koptelefoon is bijzonder handig: geen zuinige oordopjes, maar een ouderwetse beugel die echter rond het achterhoofd gaat. De baseballpet hoeft niet af.

Minpuntjes zijn er wel bij het opnemen en weergeven van beeld. Gebruikt als fototoestel heeft de Archos een zelfontspanner, maar het apparaat heeft geen plat vlak om op te staan en een bevestigingspunt voor een statiefje is er evenmin. Zet je hem ergens tegenaan, dan zie je het scherm niet. Dat wordt dus behelpen, ook bij het maken van trillingsvrije videobeelden. Ook voor het bekijken van langere opnamen of films zou een statiefje welkom zijn. Verder zijn veel illegale videobestanden niet af te spelen. Deze moeten eerst door een meegeleverd programma worden vertaald in een vorm die de Archos begrijpt. Dat duurt langer dan de film zelf, en vereist soms dat de gebruiker zelf nog onderdelen zoekt en installeert via internet. Afgezien van deze details is de Archos een openbaring. In aanmerking genomen het feit dat een iPod met 20 GB al 450 kost, is hij zijn prijs van 600 meer dan waard.