Als ik met m'n belfiets fiets

Herbert Blankesteijn

Wie wil er nog een goedkope of gratis mobiele telefoon bij het afsluiten of verlengen van een abonnement? Niet iedereen, want veel mensen hebben al een toestel en hoeven er niet zo nodig een met ingebouwde camera. Meestal kun je een goedkoper abonnement te krijgen als je géén telefoon-met-korting neemt. Zo wordt zichtbaar dat je een 'gratis' telefoon via het abonnement betaalt.

Orange probeert sinds kort wat anders. Klanten die wel een abonnement maar geen nieuwe telefoon hoeven, kunnen een gratis fiets krijgen met speciale accessoires voor het fietsend bellen. Het cadeaupakket is vooral een verlengstuk van de telefoon; de liefhebber van fietsen komt het nodige tekort.

'Beachcruiser,' heet dit rijwiel, en het model heeft de dikke profielbanden die je je bij zo'n naam voorstelt. Er is een breed stuur, dat nauwelijks door de deur van een berging past, en een zacht comfortabel zadel. Er zijn géén versnellingen, wel spatborden maar weer geen bagagedrager. Op het stuur zit een batterijlamp - een achterlicht ontbreekt. Dit wonderlijke samenraapsel van eigenschappen is vooral geschikt om te worden gezien en is dan ook fraai gelakt in zwart en aluminiumkleur.

Een van de merkwaardigste onderdelen is de dynamo. Deze dient geen enkele lamp; hij is bedoeld om de telefoon van de fietser onderweg op te laden. Daarvoor worden een draadje en een verloopstukje meegeleverd, omdat ieder merk telefoon weer een ander soort aansluiting heeft voor het laadapparaat (bij het aanvragen van het abonnement en de fiets moet de klant opgeven wat voor telefoon hij heeft). De telefoon wordt tijdens het opladen opgeborgen in een waterdicht mapje dat met klitband aan het stuur vastzit.

Zit de telefoon in dat mapje, dan kun je op het scherm van het toestel prima zien wie er belt maar je kunt het ding niet aan je oor krijgen. Orange lost dit probleem chic op door er een bluetooth-headset bij te doen. Dit miniatuurkoptelefoontje werkt als draadloze telefoonhoorn. Gewoonlijk werken bluetoothaccessoires alleen in combinatie met een telefoon die zelf ook van bluetooth is voorzien. Ook dáár heeft Orange aan gedacht. Er is een hele collectie adaptertjes beschikbaar die op de meeste gangbare bluetoothloze telefoons kunnen worden geklikt, waardoor het contact tussen headset en telefoon toch mogelijk is. Dat de headset in de voorbereiding van dit artikel niet wilde werken met twee telefoons mét Bluetooth is ongetwijfeld een openluchtversie van het demonstratie-effect.

Wat de praktische kant betreft: de fiets rijdt heerlijk, tenmiste zolang de wind niet waait, de weg niet helt en er geen tas meehoeft. De oplader werkt al bij lage snelheid, maar zal meestal onnodig zijn en maakt het trappen zwaarder. Het ongewone stuur maakt dat een werkende headset voor handsfree fietsbellen (dat wil dus zeggen twee handen aan het stuur) geen overbodige luxe is. De headset en het waterdichte mapje zijn natuurlijk ook te gebruiken op een andere fiets; waarschijnlijk is het dan slimmer ze apart aan te schaffen.

Samen met alle accessoires en de mooie zwarte rugzak waarin Orange alles verpakt, vertegenwoordigt de Beachcruiser een leuk bedrag. In de paradoxale wereld van de mobiele telefonie betaal je daarvoor via het abonnement: hij wordt cadeau gegeven bij contracten vanaf 30 per maand.