Merknaam Windows wankelt

Herbert Blankesteijn

Microsoft heeft een belangrijke slag verloren in de merkenstrijd met concurrent Lindows.com. Als maker van Windows had Microsoft geëist dat Lindows zijn merknaam niet meer zou gebruiken tot de rechter had geoordeeld over de toelaatbaarheid van die naam.

De districtsrechter in Seattle heeft bepaald dat dat niet hoeft: Lindows mag voorlopig Lindows blijven heten. De rechter heeft uitgesproken dat het in de komende procedure erom gaat of 'windows' vóór de introductie van het product Windows een generieke term was, dus slechts een woord uit het woordenboek.

Lindows betoogt dat dat zo is, en dat in 1985, toen Windows 1.0 werd gelanceerd, vele computerbedrijven vensters op het scherm 'windows' noemden. Volgens Microsoft is de betekenis van 'windows' intussen veranderd, mede door 1,2 miljard dollar aan uitgaven voor marketing. De rechter acht dat laatste niet relevant.

Microsoft gaat van de uitspraak in beroep. Daardoor wordt het eigenlijke proces, dat op 1 maart zou beginnen, weer uitgesteld. Lindows interpreteert dit als een vertragingstactiek.

29 januari verloor Lindows een geding in Nederland. Het bedrijf moest zijn leveranciers verzoeken alle software met de naam Lindows terug te sturen en moest zijn website vanaf gisteren onbereikbaar maken voor inwoners van de Benelux. De distributeurs hebben een verzoek tot retournering ontvangen. Directeur M. de Jong van het Haarlemse Mensys gaat dit negeren: 'Wij hoeven ons niet aan het vonnis te houden.' Hij bestelt nu Lindows-producten via een tussenadres in het buitenland. De website van Lindows.com accepteert geen verzendadressen in Nederland meer, maar is nog gewoon bereikbaar.