96% goedkoper dan Windows

Herbert Blankesteijn

De Nederlandse overheid dreigt een contract te sluiten met Microsoft voor de levering van software gedurende vijf jaar voor enkele honderdduizenden pc's. Dat zou circa 150 miljoen euro gaan kosten, gespreid over deze vijf jaren. Maar het kan anders en veel goedkoper: de goedkoopste offerte is 96% minder duur dan die van Microsoft.

Leden van de Tweede Kamer zijn tegen de afspraken met Microsoft in het geweer gekomen, omdat een dergelijk contract in strijd zou zijn met de motie-Vendrik, die twee jaar geleden unaniem door de Kamer is aangenomen. Deze motie zegt dat de Nederlandse overheid moet streven naar het gebruik van open standaarden en open source software (dat is software waarvan de broncode, dus de werking bekend en vrijelijk te wijzigen is) en naar diversiteit van leveranciers. Het contract met Microsoft is hiermee in strijd omdat het de overheid voor lange tijd bindt aan één leverancier voor de voornaamste software, en omdat de software van Microsoft niet open source is. Daarnaast maken Kamerleden en belanghebbende bedrijven er bezwaar tegen dat de verplichte Europese aanbesteding niet in acht is genomen.

Verschillende concurrenten, zoals Sun en Novell, hebben in de internetuitgave WebWereld schattingen gegeven van de tarieven die zij in rekening zouden brengen, en kwamen zonder uitzondering tientallen procenten lager uit. Natuurlijk kost het ook geld om die honderdduizenden computers te 'migreren' naar andere software, denk aan cursussen voor al die medewerkers. Maar met de tientallen miljoenen die je uitspaart kun je heel wat moeilijkheden het hoofd bieden.

Het meest spectaculaire aanbod kwam van Linspire. Linspire heette tot voor kort Lindows en is een jaar of vier geleden opgericht met de bedoeling het besturingssysteem Linux geschikt te maken voor Windows-software. Dan zou je dus Windows kunnen opgeven zonder de vertrouwde software te hoeven missen. Dat is niet gelukt; Lindows werd al snel een puur Linuxbedrijf en het doel werd Linux net zo gebruiksvriendelijk te maken als Windows.

Intussen werd Lindows over de hele wereld juridisch achtervolgd door Microsoft, dat het bedrijfje ertoe wist te dwingen de naam te veranderen. Linspire is het dus nu, en Linspire heeft een informele offerte uitgebracht in de vorm van een open brief [LINK: http://www.linspire.com/lindows_michaelsminutes_archives.php?id=149] van directeur Michael Robertson [LINK: 108 040121 Rijk van mp3] aan Jan-Peter Balkenende. Linspire doet het voor 96 procent minder dan Microsoft. Zes miljoen vraagt Robertson in plaats van 150!

Nu roept een dergelijk aanbod beslist vragen op, zoals: kan een klein bedrijf als Linspire dat aan? Beet is van mening dat Nederland die vragen maar eens moet stellen, met andere woorden dat er aanleiding genoeg is om met Robertson te gaan praten. Zelfs als hij zich een factor tien blijkt te hebben vergist (Robertson is een man die zich aan zijn woord pleegt te houden) dan nog is het aanbod aantrekkelijk genoeg, en is de besparing groot genoeg om eventuele tegenvallers te kunnen opvangen. En dan hebben we het nog niet over de immateriële voordelen, zoals recht doen aan een unaniem aanvaarde Kamermotie, minder afhankelijkheid van een veroordeelde monopolist, een besturingssysteem dat naar verwachting veiliger is dan Windows en noem maar op.

Het bovenstaande was bedoeld als inleiding tot een korte bespreking van Linspire, het systeem van Robertson waar het om gaat. Omdat de ruimte tekort schiet om dat met goed fatsoen te doen, volgt de bespreking van Linspire volgende keer.