Een nieuwe vorm van radio

Herbert Blankesteijn

Laten we weer eens beginnen met een gedachte aan vroeger, toen alles zoveel slechter was. Beet placht zich in de auto dood te ergeren aan de wezenloosheid van bijna alle radioprogramma's. Totdat bleek dat de stereoinstallatie in staat was programma's op te nemen op een vooraf ingestelde tijd. Zo was het mogelijk een voorraad aan te leggen van uitzendingen die wel de moeite waard waren, voor medeneming in de automobiel.

Helaas was het een hoop gedoe, niet zozeer vanwege de hoeveelheid werk als wel vanwege de discipline die ervoor nodig was. Beet heeft nooit iemand anders zo gek kunnen krijgen dit uitstekende idee over te nemen. Overigens is voor deze constructie een cassettespeler nodig, en die is in weinig auto's meer te vinden.

Nu hoeft het niet meer, dank zij Adam Curry. Adam Curry is de uitvinder van podcasting, een manier om mensen te helpen aan kant-en-klare radioprogramma's naar keuze, voor onderweg. Podcasting is afgeleid van rss, dus even kort uitleg daarover.

Rss staat voor 'really simple syndication - volgens sommigen voor rich site summary - en is een manier om websites in de gaten te houden. Drie dingen zijn daarvoor vereist. In de eerste plaats een rss-lezer, dat is software [LINK: http://blogspace.com/rss/readers] die in veel vormen gratis op internet te krijgen is. Daarnaast is het nodig dat websites informatie over hun nieuwe materiaal beschikbaar stellen als rss-feed, dus in de vorm die zo'n rss-lezer begrijpt. En tenslotte moet de gebruiker van het rss-programma feeds kiezen die in het vervolg worden bijgehouden. De rss-lezer zal hem dan in het vervolg altijd waarschuwen als een van de sites van zijn keuze nieuws heeft. Dat gebeurt in de vorm van een pagina met links, zodat een klik voldoende is om een artikel daadwerkelijk te lezen. Speciaal via de browser naar de betreffende site gaan is niet meer nodig.

Rss is een groot succes; je telt als website nauwelijks meer mee als je geen rss-feed aanbiedt. Podcasting breidt dit idee uit naar geluidsbestanden. Je hebt er een podcastprogramma voor nodig, je moet een of meer podcast-feeds kiezen, en dan worden er complete radioprogramma's gedownload zodra er nieuwe versies zijn. In tegenstelling tot de meeste omroepen, die zenuwachtig doen over auteursrechten, verspreiden podcasters hun programma's gewoon in mp3-vorm, zodat je ze kunt bewaren en kopiëren als je dat wilt. Je kunt er zelfs cd's van maken, maar weinig mensen zullen dat doen want radio is een wegwerpartikel.

Zo heb je altijd de laatste uitzendingen van de radioprogramma's van je keuze. Zoals het woord podcast al suggereert, is de meeste podcast-software gericht op de iPod en de bijbehorende iTunes-software. Dat betekent dat de gedownloade programma's direct worden geladen in de iPod. Beet heeft toevallig een Archos [LINK: 118 040331 Een openbaring in beeld en geluid.doc], een veel leuker apparaat overigens, en de samenwerking daarmee is iets minder naadloos: het handigste is, in het podcast-programma een map in de mp3-speler aan te wijzen als standaard-downloadmap. Dan hoef je de bestanden niet nog eens met de hand te kopiëren. Deze methode zal bij de meeste mp3-spelers werken.

Of het aanbod van podcasts de moeite waard is, weet Beet nog niet, maar het moet haast wel. Alleen al op Podcastalley [LINK: http://www.podcastalley.com/podcast_alphabet.php] staan bijna 600 rubrieken, en ook op Adam Curry's eigen ipodder.org [LINK: http://www.ipodder.org] zijn er honderden, zo niet duizenden te vinden. Muziek, nieuwsuitzendingen, talkshow, comedy, alles zit erbij. Kwestie van proberen tot je iets van je gading hebt gevonden.

Podcasts zijn nu nog gratis. Het is niet te verwachten dat dat zo blijft. Vroeg of laat zullen de beste geld gaan vragen of hun toevlucht nemen tot reclame. Tot die tijd: geniet ervan. Daarna komt er wel weer iets beters.