Weg met Internet Explorer

Herbert Blankesteijn

Vorige week is versie 1.0 verschenen van de alternatieve webbrowser Firefox, na talloze edities met een tiendelige breuk als versienummer. Sinds de afgelopen zomer adviseren beveiligingsexperts een andere browser te gebruiken dan Internet Explorer, de browser in Windows. Is Firefox de nieuwe standaard?

Microsoft heeft in de tweede helft van de jaren '90 de 'browser wars' gewonnen van concurrent Netscape. In januari 1998, met de definitieve nederlaag in zicht, heeft Netscape echter de broncode van zijn browser vrijgegeven. Sindsdien mag iedereen de software verder ontwikkelen, en een daarvoor opgerichte organisatie, Mozilla, zorgt dat het beste van de bijdragen van het publiek wordt opgenomen in de officiële versie van de browser, Mozilla.

Dit waren de dagen dat Microsoft nog op volle kracht werkte aan Internet Explorer. IE 6 verscheen medio 2001. Mozilla had een trouwe schare fans maar was als concurrent van IE van geen betekenis.

Met IE 6 dacht Microsoft de race definitief te hebben gewonnen. De groep die sinds 1995 aan Internet Explorer had gewerkt, werd ontmanteld. Vernieuwingen vonden niet meer plaats. Dat gebeurde wel bij Mozilla [LINK: www.mozilla.org] en bijvoorbeeld ook bij Opera [LINK: www.opera.com], een Noors bedrijf dat het al veel langer met beperkt succes tegen Microsoft opnam. Ook Apple bleef stug aan browsers werken, en maakte onder andere het programma Safari. In deze periode nam 'tabbed browsing' een hoge vlucht, dat wil zeggen dat in één programmavenster verschillende webpagina's geopend kunnen zijn. Dat scheelt geheugen en veel surfers vinden het handig. Ook kregen veel alternatieve browsers een verdediging tegen popup-reclame. Wel dreigden de alternatieve browsers grote en logge programma's te worden, reden waarom Mozilla begon te werken aan een afgeslankte versie, Firefox.

Ook zijn sinds 2001 steeds vaker veiligheidslekken gevonden in IE. De afgelopen zomer was voor tal van veiligheidsdeskundigen de maat vol. In koor adviseerden ze IE te dumpen. De meeste raadden Firefox aan, waarvan de testversies inmiddels goed bruikbaar waren.

Is het verstandig IE eraan te geven? Zou Firefox de beste keus zijn?

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de situatie is veranderd door de komst in oktober van Service Pack 2 voor Windows XP. Wie dit installeert heeft opeens een firewall die standaard aanstaat, automatische installatie van patches (reparaties voor lekken) en een popup-killer. In IE zijn sindsdien alweer tientallen nieuwe lekken ontdekt, maar datzelfde geldt voor Firefox. Daar komt bij dat talloze websites onderdelen op hun pagina's hebben die alleen in IE goed werken.

Wie een andere browser installeert moet IE handhaven, voor deze kieskeurige sites. Je kúnt IE niet eens deïnstalleren, omdat Microsoft de onzinnige ideologie huldigt dat het een geïntegreerd deel is van Windows (zo kon Microsoft IE gratis in Windows stoppen en daarmee Netscape de pas afsnijden). Wie met een alternatieve browser surft en een slecht werkende pagina tegenkomt, grijpt telkens naar IE om te zien of het resultaat daarmee beter is. Het is dus onhandig.

Beet doet het toch. Na proeven met Mozilla en Opera (beide te ingewikkeld) heeft Beet inderdaad voor Firefox (FF) gekozen. Tabbed browsing werkt prettig, maar verder is het geen rationele keuze. De popup-killer wordt zowel bij IE als bij FF alweer omzeild door sommige adverteerders. Beide programma's kennen lekken; die in IE zijn potentieel ernstiger (al was het maar omdat de kans dat ze worden misbruikt groter is) maar worden tenminste automatisch gerepareerd. Een nieuwe versie van FF moet je zelf downloaden.

Maar je stelt er een daad mee, en je hoort bij een groeiende groep dappere strijders. Vijf maanden achter elkaar heeft IE nu marktaandeel verloren, van 95,5 % naar 92,9 %. Firefox in zijn eentje heeft al 3%. De 'browser wars' zijn terug.

Hieronder de adressen van een aantal alternatieve browsers. Allemaal gratis.

http://www.opera.com

http://www.mozilla.org

http://channels.netscape.com/ns/browsers/download.jsp

http://www.advancedbrowser.com/download.htm

http://www.aceexplorer.com/download.htm

http://www.avantbrowser.com

http://www.sofotex.com/Freeware-Browser-download_L12702.html