Alle audio en video in één apparaat

Herbert Blankesteijn

Als het aan Microsoft en een aantal partners ligt, wordt binnenkort voor alle audio en video, alsmede alle geblader in fotoalbums, één apparaat gebruikt. Dat zal dan een verklede pc zijn met wat meer ingebouwde accessoires dan gebruikelijk en een aangepaste versie van Windows XP. 'Windows XP Media Center Edition 2005' werd afgelopen dinsdag 12 oktober in Haarlem gelanceerd.

Een computer met Windows Media Center kan televisie ontvangen, video opnemen en monteren, dvd's afspelen en branden, digitale muziekbestanden downloaden, van een cd 'rippen' en afspelen en er desgewenst weer cd's van branden, radiostations op internet ten gehore brengen en digitale foto's ordenen en bekijken. Daarbij kan hij al datgene wat een pc ook kan, zoals tekstverwerken, e-mailen, websurfen, chatten, computerspellen spelen en wat niet al. Het is een bijna explosief mengsel van features.

Wat kan een media center eigenlijk dat een slim samengestelde pc niet kan, vraagt Beet zich af. Antwoord: weinig. Evengoed kan het handig kan zijn, voor personen met de juiste geaardheid, om een media center aan te schaffen. Alle benodigde onderdelen, zoals een tv-tunerkaart (in sommige modellen zelfs twee) en extra potente geluids- en grafische kaarten zijn al geïnstalleerd en één leverancier garandeert de goede samenwerking. Als je de onderdelen zelf koopt en installeert moet je afwachten of alles werkt. De aangepaste versie van Windows XP zorgt voor gebruiksvriendelijke menu's waardoor je met één klik een lopend of aangekondigd tv-programma kunt opnemen. 'XP Media Center' is zelfs zo ingericht dat je moeite moet doen om de bekende XP-schermen te vinden. Wie die moeite niet doet ziet nooit iets anders dan de overzichtelijke keuzelijsten van het mediacenter-systeem. Betrekkelijk nieuw is wel de afstandsbediening. Afstandsbedieningen voor de pc bestaan al, maar deze werkt nauw samen met het besturingssysteem. Er zijn aparte knoppen die de menu's 'tv', 'video' en 'muziek' oproepen en er is een grote groene knop die je altijd terugbrengt bij het beginmenu.

Dinsdag bleek dat aan het begrip media center talloze verschillende uitvoeringen gegeven kunnen worden. De vele partners van Microsoft, zoals HP, Fujitsu-Siemens, Paradigit, Toshiba, Quibus en ELS, hadden elk hun eigen dozen meegebracht en er waren er nauwelijks twee die op elkaar leken. Zo hadden HP en Fujitsu-Siemens pure pc's opgesteld, stond Toshiba er met een mediacenter-notebook en hadden Paradigit en ISL (met de merknaam Time) apparaten met het uiterlijk van een videorecorder. Ook de laatste waren pc's in schaapskleren, al waren ze mooier en stiller dan de herkenbare pc's.

Microsoft en consorten hebben geprobeerd een systeem te maken dat in het gebruik niet aan een pc doet denken. Dat is een goed idee en het is goed gelukt. Maar het is niet zonder gevaren. Het is en blijft namelijk wél een pc, die in de meeste gevallen via een permanente aansluiting op internet zal worden aangesloten. Dat betekent dat het apparaat vatbaar is voor virussen en andere malware. De standaardfirewall van Windows XP, volgens de meeste veiligheidsexperts een gebrekkig programma, is de enige veiligheidsvoorziening in het besturingssysteem. Microsoft beveelt de leveranciers aan een antivirusprogramma mee te leveren en de meeste zullen dat waarschijnlijk doen - maar Beet moet op deze plaats wel potentiële kopers aanraden dit te controleren, en na te gaan of die virusscanner zo is ingesteld dat hij automatisch wekelijks updates downloadt. Zo niet, dan is de gebruiker die gaat websurfen, mailen of Msn-chatten onvoldoende beschermd tegen de vele bedreigingen die op internet circuleren.

Rest Beet op te merken dat een media center zonder een nieuwe, grote, dure lcd- of plasma-tv niet geschikt is voor websurfen, mailen of tekstverwerking. Schermen met letters, zoals webpagina's en mails, zijn op een gewone tv onleesbaar. Geen enkele fabrikant durfde dinsdag een media center te demonstreren in combinatie met een gewoon tv-toestel, hoe groot ook.