Je hele dag in 2000 foto's

Herbert Blankesteijn

(versie met audio op www.nrc.nl/beet)

 

Hoe zou u het vinden om rond te lopen met een miniatuurcamera die automatisch al uw wederwaardigheden opnam en opsloeg, zodat u later uw hele dag, of uw hele week, nog eens zou kunnen bekijken? U zou het gezicht kunnen terugzien van iemand met wie u had kennisgemaakt, misschien kunnen bepalen wanneer u uw tas nog had, of u zou uw kinderen iets van uw buitenlandse reis laten meebeleven.

 

Onlangs was Beet bij Microsoft Research in Cambridge, Engeland. Aldaar gesproken met Lindsay Williams, die werkt aan de Sensecam, precies zo'n draagbare camera die altijd waakt. De Sensecam drukt af als er iets gebeurt, bijvoorbeeld bij beweging van de eigenaar, of als een infraroodsensor waarneemt dat er aan ander persoon in de buurt komt. Het is, voor alle duidelijkheid, een wetenschappelijk project. Wat wil Williams ermee?

 

'Het gaat me om de tijd die mensen kwijt zijn met zoeken naar verloren spullen. Brillen, sleutels, dat soort dingen. Op de computer zoek je spullen makkelijk op, maar in huis niet. Als mijn man sleutels kwijt is, vraag ik hem of hij nog weet waar hij is geweest. Dus ik dacht, laat ik een computer maken die dat vastlegt. Sensors zouden moeten waarnemen wanneer hij zich verplaatst en juist dan het signaal geven om een foto te nemen. Zo krijg je een overzicht van de plaatsen waar hij is geweest. Het doel is het geheugen van mensen aanvullen.'

 

Audioweergave: Williams01.mp3

 

Eenmaal bezig heeft Williams ook andere toepassingen bedacht.

 

'Het is een prachtmanier om elkaars dag te delen. Mijn man gaat rolschaatsen met mijn dochter van negen en ik mis dat omdat ik werk. Maar ik kan het allemaal terugzien, ook de valpartijen, omdat de camera juist dan afgaat. Toeristen kunnen het makkelijker krijgen omdat ze niet meer zelf hoeven fotograferen.

Op het gebied van geheugenstoornissen werken we nu met het ziekenhuis in Cambridge. Mensen met een slecht kortetermijngeheugen weten niet wat ze de afgelopen paar minuten hebben gedaan. Dat moeten ze steeds opschrijven en dat is heel vermoeiend, vooral voor kinderen. De Sensecam helpt ze daarbij.'

 

Uitgebreide weergave: Williams02.mp3

 

De Sensecam is gemaakt van standaardonderdelen, maar het is geen commercieel product. Williams is ook niet van plan ze op bestelling te gaan maken. Het is onderzoek. En het toppunt van gebruiksgemak zou het in de  huidige vorm ook niet zijn. Wie zijn sleutels zoekt moet alle foto's van de dag een voor een bekijken. Dat kunnen er zo'n 2000 zijn. Het bekijken kan in een hoog tempo, waarbij de dag een soort film wordt, maar dan kunnen details je ontgaan. Het gezochte moet ook maar net in beeld zijn natuurlijk, al is daarin zoveel mogelijk voorzien door de Sensecam een extreem wijde hoek te geven. Een nadeel daarvan is dat de gemaakte plaatjes niet erg geschikt zijn voor in het fotoalbum. Het zal wel even duren voor je intikt 'sleutels' en de pc tovert automatisch het plaatje tevoorschijn waar ze op staan. Dat zou ingrijpende vorderingen (en prijsdalingen) vereisen op het gebied van beeldherkenningssoftware.

 

Overigens zijn er ook privacyproblemen. Wat dat betreft is de Sensecam een extreme uitvoering van de cameratelefoon, die in veel gelegenheden al verboden is. Als iedereen ermee loopt, is ook iedereen voortdurend in beeld. De plaatjes die dat oplevert kunnen worden misbruikt en dat is ook al gebeurd. Niet iedereen vindt het leuk als foto's van zijn of haar dansvloeractiviteiten op internet terechtkomen. Lindsay Williams realiseert zich dat en vindt ook dat daar een oplossing voor moet zijn, voordat de Sensecam, of iets wat erop lijkt, op de markt kan komen.