Mobiele videotelefoon nu te koop

Herbert Blankesteijn

 

Vanaf donderdag 17 juni 2004 kan de consument umts-abonnementen en bijbehorende toestellen afnemen van Vodafone. De meest opvallende nieuwe mogelijkheid daarvan is videobellen - wat uiteraard alleen kan met andere umts-klanten. Vodafone is de eerste die deze nieuwe vorm van telefonie op de Nederlandse markt brengt.

 

Vodafone loopt voorop in Nederland, maar Nederland loopt niet voorop in Europa. In verschillende landen is umts allang verkrijgbaar, bijvoorbeeld in Engeland en Oostenrijk. En ook voor Nederland is umts niet splinternieuw. Zoals Beet in februari heeft gemeld [LINK: 112 040218 Umts is hier.doc] heeft Vodafone sinds die maand in Nederland een 'Mobile Connect Card' in de aanbieding die laptops op internet aansluit via umts. Dat levert bijna adsl-snelheid op. Deze datakaart is typisch een product voor de zakelijke markt. Telefoontoestellen en bijbehorende abonnementen voor de consument waren in ons land niet eerder te krijgen.

 

Afgelopen woensdag heeft Vodafone zijn nieuwe aanbod gedemonstreerd. Journalisten konden videobellen met Vodafone-medewerkers op verschillende plaatsen in het land. Beet sprak met iemand die op het strand van Scheveningen stond en dat kon bewijzen door het strand even te laten zien. Perfect was de verbinding overigens niet. Zowel beeld als geluid vertoonden haperingen.

 

Behalve videotelefonie biedt umts de mogelijkheid voor het vertonen van filmpjes op de telefoon. Vodafone heeft een aantal diensten daarvoor in het leven geroepen, waaronder Champions League-fragmenten van de afgelopen tien jaar en live doorgifte van CNN.

 

Beet moet vaststellen dat de beeldkwaliteit op, tot ruim onder het randje verkeert. De voetbalbeelden zijn nog het beste te volgen als het wedstrijden betreft die je je herinnert. Bij CNN hindert de beeldkwaliteit minder, maar dat is een veredeld radioprogramma. Zodra het beeld er echt toe doet, schiet het tekort.

 

De flessehals zit op het moment in de toestellen (Vodafone levert op dit moment nog maar één model, de Samsung Z105). De processorkracht en geheugenruimte laten geen betere beelden toe. De snelheid van de internetverbinding is hoog genoeg, want wie videobeelden bekijkt op een laptop met de umts-datakaart van Vodafone kan genieten van veel betere beeldkwaliteit. Beet is benieuwd wanneer er pocket-pc's verschijnen met ingebouwde umts-telefoon, en hoe de beelden er dan op het grotere scherm uit zullen zien.

 

Umts is nog niet volwassen. Zo is de dekking zelfs in de Randstad nog vlekkerig; daarbuiten vrijwel nihil. In Bergschenhoek, vlak buiten Rotterdam en in Houten, even onder Utrecht, heeft Beet geen bruikbare umts-dekking. Als er geen umts beschikbaar is, schakelt het toestel vanzelf over op gsm/gprs, zodat je evengoed kunt bellen en een dataverbinding hebt van lagere snelheid. Videobellen met de huidige toestellen moet met oordopjes. In een speaker of een draadloze headset is niet voorzien. Of je kunt videobellen met, of video-opnamen kunt sturen naar abonnees van andere aanbieders (naar verwachting komt KPN eind juni met umts) is niet zeker. Rond een mast met een bereik van twee km in het rond kunnen niet meer dan twintig mensen tegelijk een videogesprek voeren óf naar video kijken in verband met de capaciteit van de mast zelf.

 

Maar dat mag bij Vodafone de pret niet drukken. Op dit moment richt het bedrijf zich op voorlopers die willen pronken met het nieuwste van het nieuwste, ongeacht de tekortkomingen. De tarieven [LINK: www.vodafone.nl] worden laag gehouden: voor 10 euro per maand kan de kersverse umts-abonnee 50 MB aan data consumeren. Dat is goed voor ongeveer 50 minuten video. Overigens moet voor gewone belminuten, sms en dergelijke apart worden betaald, net als voor het toestel. Later zal ook voor de videoclips apart moeten worden afgerekend..