Telefoon ziet webadres in ruitjespatroon

Herbert Blankesteijn

Beet heeft al zeker een jaar geen nieuwe mobiele telefoon meer gekocht. Dat is een prestatie, want het gemiddelde in de drie jaar daarvoor lag rond de twee per jaar. Maar de enige noviteit van de afgelopen anderhalf jaar is de telefoon met ingebouwde camera, en daar haalt Beet zijn neus voor op. Foto's van belabberde kwaliteit, die je alleen met de grootste moeite op je computer kunt krijgen. Bah. Maar nu kan dat anders worden want de camera op de gsm krijgt een nieuwe functie: Semacode.

Semacode doet denken aan de streepjescode die de gratis middagkrant News.nl in 2000 onder zijn artikelen plaatste. Deze artikelen waren opzettelijk ultrakort gehouden, met de gedachte dat de lezer na de werkdag gauw naar huis wilde. Met een scannertje aan een sleutelhanger kon je de streepjescode van interessante artikelen lezen en opslaan, waarna de pc thuis na het eten de volledige versie via internet kon ophalen. Dat was natuurlijk omslachtig.

Semacode doet hieraan denken maar er zijn essentiële verschillen. Voor Semacode is geen speciaal apparaat nodig, en Semacode is er niet voor uitgestelde maar juist voor onmiddellijke bevrediging van de behoefte aan informatie. Het systeem gebruikt een vierkant blokjespatroon waarin een url is gecodeerd. Een telefoon voorzien van een camera en een internetverbinding - tegenwoordig tamelijk standaard - kan dit patroon fotograferen en kan, als de eigenaar het wil, onmiddellijk naar de site in kwestie gaan. Voor de veiligheid krijgt de eigenaar van de telefoon het bedoelde adres eerst op zijn scherm te zien.

Semacode.gif

De gebruiksmogelijkheden van Semacode zijn eindeloos. Artikelen in een etalage kunnen ervan worden voorzien, zodat de consument op een website informatie kan krijgen over specificaties, prijzen, leveringsvoorwaarden en garantie. Een Semacode in een advertentie verwijst natuurlijk naar de website van de adverteerder. Mensen kunnen een t-shirt dragen met een Semacode van hun eigen website. De patronen kunnen worden afgedrukt op visitekaartjes. De Californische busmaatschappij Nextbus gebruikt ze zelfs al: bij verschillende bushaltes in San Francisco hangen Semacodes die na een klik [LINK: http://www.nextbus.com/wireless/miniPrediction.shtml?a=sf-muni&r=N&d=I&s=EMB] op de cameratelefoon vertellen hoelang het nog duurt voor de bus komt.

Zo'n patroon kun je laten maken op de site van Semacode [LINK: http://semacode.org/create/], gewoon door de url in kwestie in te tikken. De Semacode verschijnt dan op de pagina; een dambord dat groter zal zijn naarmate de url meer karakters telt. Op dit moment kun je het patroon alleen kopiëren door met de hand een screenshot te maken (Alt-PrintScrn, Paint openen en Ctrl-V toetsen). Handiger software daarvoor volgt later, aldus de maker van Semacode, Simon Woodside.

De software die nodig is om een telefoon gebruik te laten maken van de blokjespatronen is gratis te downloaden [LINK: http://semacode.org/download/]. Op dit moment werkt deze software alleen met een aantal modellen van Nokia en met één van Siemens. Voor de techneuten onder de lezers: Semacode zal werken op telefoons van het Symbian-type, en op telefoons voorzien van j2me (Java 2, Micro Edition). Verder is de webbrowser van Opera nodig en daar zal in veel gevallen voor moeten worden betaald.

Woodside hoopt dat telefoonfabrikanten zijn software willen voorinstalleren op hun producten. In ieder geval heeft hij de complimenten gekregen van Microsoft, bij monde van socioloog Marc Smith, die zich bij Microsoft met streepjescodes bezighoudt. Tegenover Wired was Smith buitengewoon complimenteus: 'Geweldig project, resoneert met wat wij aan het doen zijn, veel toegevoegde waarde, stap in de goede richting.' Woodside moet op zijn tellen passen. Er zijn er wel voor minder opgekocht of weggeprocedeerd.