Vergeet compliment aan MS

Herbert Blankesteijn

Daar was Beet vorige week toch te vroeg met lovende woorden aan het adres van Microsoft. Natuurlijk is het nog steeds een keurig gebaar een cd met updates gratis toe te zenden aan iedere klant. Maar de cd zelf is, naar het zich laat aanzien, broddelwerk.

Beet steekt ook de hand in eigen boezem. De gulden regel is, niets aan te bevelen (of af te kraken) dat niet met eigen ogen in werking is gezien. Maar het was niet duidelijk wanneer de cd zou arriveren. Wachten met de bespreking zou tijdverlies zijn voor iedereen die hem nog moest bestellen. Hiermee is een van de dilemma's van de computerbeveiliging geïllustreerd. Mensen moeten hun pc's liever vandaag beveiligen dan morgen, maar niet ten koste van de zorgvuldigheid. Hopelijk komt voor de meeste lezers deze rechtzetting vóórdat de cd uit de envelop wordt gehaald.

Wat is er mis met de update-cd? Tamelijk veel. Het ding wilde op de eerste pc, een notebook met Windows 98, niet werken. Volgens het installatieprogramma was er niet genoeg ruimte op de harde schijf, hoewel er 300 MB beschikbaar was. Hoeveel ruimte er nodig was, werd niet verklapt. Dat was al een beetje vreemd. Een programma dat geïnstalleerd wordt op een pc met een oud systeem als Windows 98 moet er niet van opkijken dat het terechtkomt op een goedgevulde harde schijf. Patchen is meestal het vervangen van bestanden door verbeterde versies. Als dan 300 MB niet genoeg is, en de installatieprocedure biedt niet eens een alternatief, zit er iets niet helemaal lekker.

De volgende patiënt was een pc met Windows XP. Beet kon kiezen of Windows Media Player 9 mocht worden toegevoegd. Nee natuurlijk [LINK: 111 040211 Video ongevraagd]. Desondanks was na de installatie op de C-schijf zo'n 500 MB méér in gebruik dan ervoor. Overigens was de installatieprocedure zelf ook gebrekkig. Meermalen dacht Beet dat de zaak was vastgelopen, omdat informatie over de voortgang ontbrak.

Nog vervelender was dat de instellingen van de firewall waren gewist. Het ging om ZoneAlarm, een onder particulieren gangbare firewall. Ieder programma dat allang toestemming had om internet te betreden (browser, mailprogramma, Kazaa, MSN, ftp etc.) begon opnieuw om die toestemming te vragen. Als het die toestemming kreeg, bleek de internetverbinding onvindbaar. Op geen enkele manier kreeg Beet de pc internet op.

De derde pc was er opnieuw een met Windows 98. Deze had wél genoeg schijfruimte. Daardoor kwam aan het licht dat de gebruiker van Windows 98 niet de kans krijgt Media Player 9 (en Internet Explorer 6) links te laten liggen. Dat is kwalijk want juist computers met Windows 98 zijn oud en niet per se in staat de zwaardere moderne internet- en multimediaprogramma's te draaien.

Na de installatie bleek ook hier ZoneAlarm in het ongerede te zijn geraakt. Internet werkte nog wel (waarmee meteen was aangetoond dat het niet aan de provider, de modem of de router lag).

Drie pc's en alleen maar ellende. Daarmee had Beet zijn buik ervan vol. Met behulp van images werden beide gepatchte systemen teruggebracht in de ongepatchte staat. En besloten werd het advies aan de lezers te veranderen in: maak van die cd, als hij in de brievenbus valt, een mooie onderzetter en breng gewoon regelmatig een bezoekje aan windowsupdate.com. En maak gebruik van images. Omdat images telkens weer een onmisbaar middel blijken te zijn voor het overleven van dit soort aanslagen op een goedwerkend systeem, belooft Beet binnenkort dit fenomeen nog eens in het zonnetje te zetten.