Gelikte zakcommunicators
Herbert Blankesteijn
Fabrikanten van telefoons en zakcomputers zoeken naar het ideale hybride apparaat. Twee van de nieuwste producten: een voor de zaak en een voor de lol.
Twee jaar geleden was de Blackberry een raadselachtig apparaat. Het draagbare communicatiemachientje van het Amerikaanse bedrijf Research in Motion was een soort mobiele telefoon, gekortwiekt voor no-nonsense dataverkeer. Je kon er draadloos mee mailen maar geen websites bekijken. Wel sms-jes versturen en ontvangen, maar niet bellen. Niettemin was de Blackberry een groot succes, mede door het toetsenbordje, dat een geheel vormde met het apparaat. Weliswaar liet het geen 200 aanslagen per minuut toe, maar het was tenminste een qwerty-toetsenbord, dat zich met beide duimen redelijk snel liet bespelen. Het voorbeeld van de Blackberry is inmiddels in veel pda's (personal digital assistants) gevolgd.
Hij was bedoeld voor het bedrijfsleven en daar wilde men blijkbaar het bellen en surfen erbij hebben. Het is niet handig om een verwijzing naar een website in een mail niet te kunnen volgen, en om een telefoonnummer uit het adresboek apart in de mobiele telefoon te moeten intoetsen. Dat alles is geïntegreerd in de nieuwe Blackberry 7230, die sinds kort door T-Mobile in Nederland aan de man wordt gebracht. 'Klik' op een persoon in het adressenboek, en een menu vraagt je of je deze persoon wilt mailen, sms-en of bellen. Bellen? Goed - het nummer thuis, op het werk of mobiel? Klik, en hij belt. Een 'klik' op een webadres tovert de betreffende pagina op het schermpje, dat een kleurenscherm is geworden. De meest voorkomende soorten 'attachments' van mailberichten kan de Blackberry nu ook openen. Voor webpagina's met veel plaatjes is de dataverbinding helaas te langzaam.
Het 'klikken' gaat wat moeizaam. Met een wieltje aan de zijkant rol je door de onderdelen op het scherm heen. Heb je een icoon of link geselecteerd, dan klik je door te drukken op het wieltje. Daarbij rolt het wiel soms een positie verder, zodat je verkeerd klikt. Het is minder handig dan een muis of een pen, zeker als het scherm druk bezet is. Op veel plaatsen in Nederland, vooral in huizen buiten de grote steden, is de dekking van T-Mobile onvoldoende, waardoor er functies kunnen uitvallen - het dataverkeer als eerste. Tenslotte voelt het minder comfortabel zo'n breed apparaat als telefoon aan je oor te houden.
Omstandigheden en voorkeur zullen bepalen welke eigenschap werkelijk een nadeel is. Dat geldt eveneens voor de Clié PEG UX-50 van Sony, die óók alles kan, maar een andere selectie van alles. De UX-50 oogt als een micro-laptop en kan net als de Blackberry door een pc gevuld worden met de agenda en het adressenboek van bijvoorbeeld Outlook. Er is een prachtig toetsenbordje; het scherm is bovendien aanraakgevoelig zodat je door tikken met een pen keuzes kunt maken. Jammer genoeg is het bijgeleverde pennetje nogal schriel.
Ook deze Clié kan mailen en surfen, maar hij is minder zelfstandig dan de Blackberry. Voor zijn internetverbinding maakt hij gebruik van wifi, oftewel draadloos netwerk. Als er zo'n netwerk beschikbaar is (wellicht thuis, anders wel op de werkplek, en op veel openbare plaatsen als vliegvelden en horecagelegenheden), kan de Clié veel sneller webpagina's ophalen dan de Blackberry. Omdat dat niet overal aanwezig is, is hij óók voorzien van Bluetooth, de draadloze standaard die internetten via een mobiele telefoon toelaat - als zo'n telefoon tenminste ook Bluetooth heeft. Daarmee gaat het websurfen even snel of langzaam als met de Blackberry. Wel moet je een hoop instellen voor het werkt; bij de Blackberry hoeft dat niet. Via Bluetooth kan de gebruiker direct uit het adressenboek van zijn micronotebook een contactpersoon bellen: de telefoon kiest automatisch het op het scherm aangewezen nummer.
De Clié is duidelijk meer op amusement gericht dan de Blackberry. Er is een cameraatje ingebouwd, en eenvoudige software om foto's te bewerken en een fotoalbum samen te stellen. Ook kun je met de camera filmpjes opnemen. De beeldkwaliteit kan uiteraard niet op tegen die van moderne digitale fototoestellen en camcorders. Verder kan de Clié geluid opnemen en mp3-bestanden afspelen. Er is zelfs een afspeelprogramma voor flash-animaties, die op het web veel voorkomen. Het geheugen kan worden uitgebreid met kaarten volgens de Memory Stick-standaard van Sony. De Clié is duidelijk bedoeld als gelikt multimediamachientje, terwijl de Blackberry de communicatie moet stroomlijnen zonder veel toeters en bellen.
De Blackberry hoeft bijna niets te kosten (€ 55,-) als er bij T-Mobile een zakelijk abonnement wordt afgesloten voor minstens twee gebruikers. De koper van een Clié UX-50 is vrij zelf een provider voor mobiele telefonie en internet te kiezen - en een telefoon erbij - maar heeft geen kans op spectaculaire kortingen op de Clié zelf. Deze kost ca. 850 euro; daar koop je een leuke pc voor.