Video ongevraagd
Herbert Blankesteijn
Een paar maanden terug heeft Microsoft bekend gemaakt dat een volgende versie van Internet Explorer de mogelijkheid zal bieden popup-advertenties tegen te houden. Op dit moment is al bij Msn.com de Msn Toolbar te downloaden, die popups blokkeert. Het einde van de ergerniswekkende popup is in zicht, maar zijn opvolger dient zich al aan.
Het Amerikaanse bedrijf Unicast heeft een nieuw format ontwikkeld dat samenwerkt met de nieuwe Windows Media Player 9. Wanneer een websurfer een site bezoekt waar een commercial volgens dit formaat in hinderlaag ligt, zal op zeker moment Windows Media Speler in actie komen en een schermvullende reclamevideo vertonen.
De bedoeling van Unicast is, een vorm van reclame te vinden die de consument minder irriteert en die meer effect heeft dan de huidige vormen, zoals de banner en de popup. Effectievere reclame hoeft minder vaak vertoond te worden, is de redenering. En dat zou de hoeveelheid reclame en dus de irritatiefactor verder verlagen. (Beet vreest dat effectieve reclame juist vaker zal worden ingezet - zouden adverteerders aan die verleiding weerstand kunnen bieden?)
'Streaming' video, die tijdens het downloaden wordt afgespeeld, is ongeschikt. Wie weinig bandbreedte heeft, bijvoorbeeld doordat hij een modem gebruikt, krijgt te maken met herhaaldelijk vastlopende beelden. Unicast heeft een techniek ontwikkeld waarbij de videodata ongemerkt worden geladen terwijl de websurfer met andere dingen bezig is. Als alle data binnen zijn wacht de commercial het moment af dat de bezoeker van pagina wisselt. Op dat ogenblik begint de video te spelen. Het is dan mogelijk het afspelen tijdelijk te stoppen of zelfs de hele mediaspeler te sluiten. De kijker heeft controle. Als hij blijft kijken is hij verzekerd van fatsoenlijke beeldkwaliteit en van ononderbroken beelden, wat zijn bandbreedte ook is, want alles is tijdelijk opgeslagen op zijn harde schijf. Hier is een voorbeeld [LINK: http://www.unicast.com/formats/video/demo.asp]. Anders dan bij het definitieve 'product' kun je bij dit voorbeeld het laden van de data volgen, en oudere mediaspelers kunnen de video afspelen.
Zullen consumenten dergelijke reclame omarmen? Het is goed dat de commercial alleen start bij het wisselen van pagina's en dat hij kan worden weggeklikt. Toch is dat een extra, ongevraagde handeling. De ergernis zal dus wel blijven. Bij modemgebruikers zal het laden van de videodata hinderlijk kunnen zijn, omdat eventueel ander dataverkeer (zoals een download) daardoor langzamer gaat. Elke commercial is 2 MB groot, en op het moment dat je de video kunt 'weigeren' is hij al gedownload. Sommige low budget adsl-gebruikers hebben een datalimiet van 250 MB per maand. Eén reclamespot per dag en een kwart van je quotum is op! Redenen genoeg om online reclame te blijven haten; Beet vertrouwt er dan ook op dat er software zal komen die deze nieuwe vorm weert. De bekende anti-advertentieprogramma's zoals Ad-Aware [LINK:www.lavasoftusa.com] zullen wel tijdig met nieuwe versies komen.
Verder hoopt Beet dat Unicast of zijn klanten zullen kunnen nagaan welke advertenties worden afgebroken door de kijkers. Dat maakt het mogelijk domme en vervelende filmpjes op natuurlijke wijze uit te roeien: de adverteerders zullen eindelijk ophouden met gênant nagesynchroniseerde filmpjes en met amateuristische huisvrouwendialogen. Dat zou een verdienste zijn van deze techniek. Reclamespots die op internet worden afgewezen zullen ongetwijfeld ook van de televisie worden gehaald.
Zijn er behalve het gebruik van anti-advertentisoftware mogelijkheden aan videoreclame te ontkomen? Waarschijnlijk helpt het Windows Media Player 9 niet te installeren. Zolang er geen nieuwe versie van Windows komt (pas verwacht in 2006) heeft Microsoft geen machtsmiddel om dit de computergebruiker door de strot te wringen. Zeker probaat is het gebruiken van een ander besturingssysteem dan Windows, zoals Linux of dat van de Mac.