Kruising tussen notebook en zakcomputer

Herbert Blankesteijn

Als het gaat om een computer voor onderweg, valt over smaak niet te twisten. De een zweert bij zijn laptop, de ander bij zijn pocket-pc, en weer een ander bij de smartphone. Zelf ben ik redelijk verknocht aan mijn Palm.

Over de voor- en nadelen hoef ik niet veel uit te leggen. Een zakcomputer is klein en licht, maar teksten intikken is een ramp. Daar heb je dan weer losse toetsenborden voor, maar als er iets onhandig is, in mijn ogen tenminste, dan is het losse accessoires bij een zakapparaat. Op een laptop kun je tenminste echt tikken, en echt websurfen, maar ja hij is zwaar en de accu is altijd te vroeg leeg.

Dé oplossing voor dit dilemma bestaat niet, maar een compromis is wel mogelijk. Ergens op zolder moet ik nog een eMate hebben, een mininotebook van Apple, ooit ontworpen voor het onderwijs. Robuust en functioneel, een normaal toetsenbord, én een aanraakscherm, dus makkelijke bediening. Geen harddisk en geen kleurenscherm, dus superzuinig met stroom. Maar ja, de eMate is uit productie, niet zo conventioneel, moderne software is moeilijk te krijgen, en ik weet niet of ik hem zou kunnen voorzien van bluetooth of wifi voor draadloze uitwisseling van data met andere apparaten. Wie weet dat wel? Reageer hieronder.

Ooit gehoord van de Dana [LINK: http://www.heutink-ict.nl/webshop/index.asp], van het merk Alphasmart? Ik niet, en ik moet me eigenlijk schamen want hij moet al een jaar of twee op de markt zijn. Ik werd op de Dana geattendeerd door een kennis.

De Dana is goed te vergelijken met de eMate, met dit verschil dat hij werkt op het besturingssysteem van de Palm, en het exemplaar dat ik heb is bovendien uitgerust met wifi. De Dana is zo klein dat je er geen aparte tas voor nodig hebt, maar heeft wel een normaal toetsenbord. Je kunt er je agenda en adressenboek in bijhouden, je kunt er fatsoenlijke mails en brieven op tikken en op het schermpje kun je dan steeds een regel of tien overzien. Wat je in de tekstverwerker van de Dana tikt, komt als Word-bestand op je pc terecht.

Mail kun je direct vanaf de Dana draadloos versturen en je kunt websurfen, al heeft het monochrome scherm met veel webpagina's moeite. Ik had in korte tijd twee vastlopers; het is zaak websites te vinden die zijn geoptimaliseerd voor zakcomputers en dergelijke. Een lijst [LINK: http://pda-pocketpc.pagina.nl/] daarvan zou niet misstaan op de site van Alphasmart [LINK: http://www2.alphasmart.com/] (of die van leverancier Heutink), maar daar heb ik hem niet gevonden. Een ander groot nadeel is het feit dat het scherm 's avonds in de huiskamer moeilijk te lezen is. De schermverlichting helpt niet veel.

De Dana is dus zeker niet voor iedereen de ideale oplossing, maar zonder harddisk en kleurenscherm doet hij het wel minstens een werkdag met één acculading, tot zelfs 30 uur als je de draadloze verbinding niet gebruikt. Dat is een week werk. En hij weeg nog geen kilo. Wie een pocket-pc te klein vindt en een notebook te groot, heeft hier mogelijk een mooi compromis.

Deze column wordt in gesproken vorm uitgezonden door BNR Nieuwsradio