Beter dan Media Center
Herbert Blankesteijn
Het is intussen alweer drie jaar geleden dat ik voor het eerst een harddisk-videorecorder zag. Dat was de HM-HDS1 [LINK: http://home.hccnet.nl/h.blankesteijn/index/2002/Nrc/Economie/020128%20Harddisk%20videorecorder.htm] van JVC, een baanbrekend apparaat maar rijk aan tekortkomingen. Hij maakte veel lawaai, had maar 40 GB ruimte op de harde schijf (tien uur in de hoogste kwaliteit) en ip plaats van een dvd-speler of -recorder had hij een vhs-recorder. De introductieprijs was 1600 euro.
Video opnemen op harddisk wordt de norm. Laatst zag ik bij Expert een harddiskrecorder van Lite-On, met een schijf van 160 GB en een ingebouwde dvd-recorder die zowel dvd-r(w) als dvd+r(w) aankan, voor 499 euro! En een maand geleden werd door Microsoft en partners Windows Media Center gelanceerd, een systeem om met een pc-achtig apparaat al je muziek, video en foto's op te slaan en te vertonen.
Een Media Center is in wezen een pc met tv-tunerkaart, afstandsbediening en internetverbinding. Dat heeft voordelen: je kunt er bijvoorbeeld ook mee mailen, chatten en surfen en je kunt de muziek waarnaar je luistert in sommige gevallen direct online kopen. Maar Media Center bevalt mij slecht. De redenen? Veel modellen hebben net als normale pc's suizende ventilatoren en die wil je niet in de huiskamer. Ze vreten stroom en ze zijn duur (vanaf ruim 1000 euro). En ze moeten beveiligd worden met antivirussoftware en dergelijke. Verder geloof ik niet in mailen en surfen via een huiskamerapparaat dat op de tv is aanggesloten. Voor dergelijke activiteiten moet je het apparaat voor jezelf hebben en er dichtbij zitten en dat past niet bij een tv in de woonkamer.
Een interessant nieuwtje op dit gebied is de KiSS DP-558 [LINK: www.divxplayer.nl]. Het is het nieuwste lid van een serie dvd-spelers van KiSS die onder andere DivX-bestanden (de standaard voor gedownloade illegale video) en OggVorbis muziekbestanden kunnen afspelen. De laatste tijd hadden de topmodellen van KiSS harde schijven waarvan mij niet zo duidelijk was waar ze voor dienden, maar dat is met de 558 wel anders.
De 558 heeft namelijk als eerste een tv-tuner én een netwerkaansluiting. Prik die in een router en je hebt de meeste mogelijkheden van een Media Center voor een veel lagere prijs. Je kunt tv opnemen, dvd's bekijken, video en foto's zien die op pc's elders op het huisnetwerk staan, muziek afspelen van andere pc's, mp3-muziek van cd- én dvd-roms afspelen, luisteren naar Shoutcast-radiostations op internet. KiSS biedt ook een online-programmagids die het makkelijk maakt programma's voor opname aan te wijzen.
Hoewel de importeur, DivXplayer.nl, een andere mening is toegedaan, lijkt de KiSS DP-558 mij een apparaat voor de sleutelaar. Je kunt met de KiSS geen dvd's branden - dat komt ongetwijfeld in de volgende versie - maar wel opgenomen programma's naar een pc pompen die het branden dan alsnog kan doen. Helaas zijn die opgenomen programma's .vob-bestanden die niet zomaar door Nero worden geaccepteerd voor een video-dvd. Je moet er allerlei conversietools bijhalen. Alternatief is om de kale .vob-bestanden op dvd-rom te branden. Een KiSS kan deze lezen en een pc met het afspeelprogramma Bsplayer ook, maar een normale dvd-speler kan er niets mee.
Verder ontbreekt in de 558 een mogelijkheid overbodige stukken uit een opname te verwijderen. In theorie kan ook dat op de pc gebeuren, maar dat is uitermate tijdrovend. De harde schijf is met 80 GB niet overdreven groot, maar er is dus een uitwijkmogelijkheid naar andere schijven op je netwerk. In de handleiding staat lang niet alles wat het ding kan doen, dus sommige zaken (zoals hoe je de gevonden tv-zenders sorteert) moet je zelf uitzoeken. DivXplayer.nl werkt nog aan een meer uitgebreide handleiding. Mooi voor de videofanaat die veel downloadt is dat je met de 558 DivX-bestanden kunt afspelen van je netwerk en van cd-rom's of dvd-roms.
Als ik alleen kijk naar de video (de functies als fotoviewer, mp3-speler en webradio vind ik niet zo belangrijk) mis ik vooral de editing en de dvd-brander. KiSS moet die onderdelen toevoegen, of de concurrentie moet de netwerkfuncties en de DivX-afspeelmogelijkheid aan zijn harddiskrecorders toevoegen. Dan heb je, voor een euro of 600, het ideale apparaat.