Linux? En zo ja, welke Linux?

Herbert Blankesteijn

'Iemand die alleen een computer wil om een beetje te kunnen surfen, mailen, msn-en en mp3-en kan heel goed uit de voeten met de grotere Linux-distributies. Voor die desktop is Linux echt meer dan klaar. Die persoon zal Linux niet 1-2-3 kunnen installeren, maar ach, hoeveel mensen installeren nu Windows zelf?'

Een reactie op de laatste column van Corrie, van ene Eelco. Bijna dezelfde tekst had ik de week tevoren uitgesproken tegen een kennis, toen het over Linux ging. Linux alleen voor nerds? Helemaal niet. Linux is natuurlijk fantastisch voor nerds en whizzkids, maar juist als je bescheiden behoeften hebt, kun je je aan Linux geen buil vallen. Het probleem zit nog bij de groep daartussenin: zij die alles uit Windows halen wat erin zit en problemen ondervinden in Linux, doordat ze de juiste knopjes niet kunnen vinden.

Over mijn problemen met Linux heb ik geregeld geschreven. De laatste keer [LINK: 161 031230 Zwalkend rond Linux] had ik in SuSE 9.0 problemen met mijn tweede geluidskaart, met het benaderen van mijn Windowspartities en met het importeren van mijn mailarchief. Dat zijn geen dingen die Oma per se zou willen. Dus Oma zou die problemen ook niet hebben, en zou na een standaardinstallatie een bijna perfect werkend systeem tegenkomen. Ik moet er eerlijkheidshalve bij zeggen dat mijn (verouderde) printer het destijds niet direct deed, maar dat heb je onder Windows ook wel eens. Kortom, geef Oma Linux en ze zal nooit weten dat het geen Windows is. Je moet nu en dan langskomen om een handje te helpen, maar dat moet toch, ook bij Windows of Mac.

Het is leuk te merken dat de struikelblokken voor overstappende Windowsgebruikers een voor een worden weggewerkt. Jammer alleen dat er nog geen Linuxdistributie is waarin álles meteen klopt.

RedHat/Fedora heeft standaard een desktop met iconen voor Windowspartities. SuSE een netwerkicoon waarin je Windowswerkgroep keurig terugvindt. Lindows/Linspire [LINK: www.linspire.com] heeft een prima systeem voor het installeren van software. In een eerdere column over Linux [LINK: 067 020219 Linux is er bijna] heb ik geklaagd dat het installeren van software onder Linux voor de Windows-adept onnodig moeilijk is, zeker als het gaat om software die je zelf hebt gedownload. Wij simpele zielen die niet met de command-line werken, denken dat we op een installatiebestand kunnen dubbelklikken en dat er dan een handige wizard start. We verwachten na het installeren van een programma een extra icoon in het programmamenu van KDE (de populaire grafische desktop voor Linux), maar dat is nogal eens ten onrechte.

Het systeem van Linspire (de naam van het bedrijf is gewijzigd na een schikking met Microsoft) heet Click 'n' Run: in feite een website waarvandaan je massa's programma's via internet kunt installeren. Je kiest, je klikt, de installatie wordt uitgevoerd, en na afloop kun je het programma ook daadwerkelijk terugvinden. Zo heb ik bijvoorbeeld Audacity (geluidsmontage) en Cinelerra (videomontage) kunnen installeren, zonder dat ik iets hoefde te weten of te doen, behalve die klik.

Perfectie bestaat helaas niet; het upgraden van het besturingssysteem zelf van Lindows 4.0 naar Linspire 4.5 is me niet gelukt, althans niet vanuit Lindows zelf. De download wilde in de browser van Lindows niet op gang komen. In Firefox onder Windows ging het zonder probleem! Click 'n' Run heeft slechts een selectie van Linux-software, al is die wel uitgebreid: 1900 programma's waaronder 250 spellen! Maar het belangrijkste nadeel van C&R is de prijs. Gemak mag geld kosten en ik heb meteen voor 100 dollar een levenslang lidmaatschap gekocht, maar ik kan me voorstellen dat het standaardbedrag van 50 dollar per jaar veel mensen afschrikt.

Over geen enkele Linuxdistributie heb ik zo weinig klachten als over Linspire, al heb ik nog niet alles kunnen testen. Behalve het downloaden van de nieuwe versie gaf eigenlijk alleen het afspelen van sommige videobestanden problemen (Quicktime had geen geluid), maar dat is ook onder Windows heel normaal.

Linspire is de moeite waard, en is (nog) gratis te downloaden via de hier [LINK: http://info.linspire.com/p2p/p2p-mm.html] beschreven methode.