Bekeerd tot Firefox

Herbert Blankesteijn

In juni was het opmerkelijk nieuws: na het zoveelste lek in Internet Explorer adviseerden hele horden veiligheidsexperts, het Amerikaanse Computer Emergency Readiness Team (CERT) voorop [LINK: http://news.com.com/IE+flaw+may+boost+rival+browsers/2100-7355_3-5250697.html?tag=nl], een andere browser dan Internet Explorer te gebruiken. Je moet het ijzer smeden als het heet is, dachten ze bij het Web Standards Project. En ze riepen BrowseHappy in het leven, een site met verhalen van bekeerlingen - mensen die recentelijk IE eraan hebben gegeven en nu een andere browser gebruiken. Net zoiets als Apple een tijdje geleden heeft gedaan onder de titel 'Real People' [LINK: http://www.apple.com/switch/].

Ook ik heb in juni het advies van CERT opgevolgd. Nadat ik Mozilla en Opera heb geprobeerd, heb ik gekozen voor Firefox. Over Firefox gaan ook de meeste verhalen op BrowseHappy.

Wat zeggen de overstappers van Firefox? Dat hij sneller is, stabieler, popups en popunders onderdrukt, en ze zingen de lof van 'tabbed browsing'. Dat is de mogelijkheid die veel browsers bieden - maar IE niet - om in één venster verschillende webpagina's geopend te hebben.

Dat van die tabs onderschrijf ik. Terwijl ik dit schrijf heb ik twee vensters van Firefox open. Eén met verschillende tabs over BrowseHappy, en één met een aantal fora over Firefox zelf. Voorheen had ik een taakbalk met een lange rij IE-iconen en dat was lang zo overzichtelijk niet. Ook de popups mis ik als kiespijn. Natuurlijk kun je bij IE een popupblocker installeren maar dat is weer extra moeite. In die opzichten dus hulde voor Firefox.

Maar over het geheel genomen vind ik de BrowseHappy-verhalen ongeloofwaardig. Snelheid? Het valt mij juist op dat het openen van Firefox behoorlijk traag gaat (dat wordt door één van de getuigen ook genoteerd). En als het om het laden van een pagina gaat, ach het zou kunnen dat dat in FF wat sneller gaat, maar dat valt mij niet op. De traagheid van internet voorkomt dat je veel merkt van een snellere browser.

Wat de stabiliteit betreft, IE5 onder Windows 98 was een ramp, maar over de combinatie Windows XP/IE6 heb ik geen klachten. Ik merk dan ook geen verbetering als ik Firefox gebruik. Een verschil in stabiliteit kun je vast wel meten met een of andere benchmark, maar dat je dat in het dagelijks gebruik zou merken wil er bij mij niet in. 'Firefox is stabieler' betekent in dit geval volgens mij iets als: 'Ik vind de makers van Firefox sympathieker dan Microsoft.'

Bij BrowseHappy besteden ze vrijwel geen aandacht aan het belangrijkste probleem bij een overstap: de sites die het alleen goed doen met Internet Explorer. Dat zijn vaak niet de minste, bijvoorbeeld die van banken. Uit eigen ervaring weet ik dat Windows Update [LINK: windowsupdate.microsoft.com], Rabobank en BNR Nieuwsradio niet goed werken met Firefox. Ik weet wel dat dat te wijten is aan de doortraptheid van MS, maar het is een feit dat je niet onder het tapijt mag vegen. Je kunt niet zomaar een alternatieve browser installeren, je moet je altijd afvragen: 'Where do you want to go today?' - en dan de browser kiezen die bij je doel past.

Een alternatieve browser kies je om de veiligheid (waarover BrowseHappy niets uitlegt), en eventueel als proteststem, om maar géén Microsoft-product te gebruiken. Als dat je overwegingen zijn, neem je een paar nadelen wel voor lief. Als je mensen sneller en doeltreffender surfen voorspiegelt, en ze merken achteraf dat daarvan niets te merken is, schiet je in je eigen voet. In tegenstelling tot IE kun je namelijk Firefox prima deïnstalleren.