Bill Gates geeft toe

Herbert Blankesteijn

 

Vorige week wenste ik dat ik tegenover Bill Gates had gestaan toen hij in MaleisiŽ een toespraak hield over open-source-software. Op de site van Asia Computer Weekly [LINK: http://www.asiacomputerweekly.com/acw_ViewArt.cfm?Magid=1&Artid=24328&Catid=2&subcat=19] vond ik een weergave van zijn speech waarvan me de haren recht overeind gingen staan. De journaliste had kritiekloos had opgeschreven wat Gates had gezegd. In haar verslag las ik niets over weggelachen of uitgefloten worden door het publiek, en niets over een discussie met de zaal waarin Gates verbaal tot moes was gestampt. Ik neem maar aan dat dit soort dingen inderdaad niet zijn gebeurd. Wonderlijk hoe iemand kan wegkomen met aperte onzin als hij Bill Gates heet.

 

Wat had Gates zoal gezegd? Op gezag van Asian Computer Weekly - ik heb geen reden aan de weergave te twijfelen:

1. Open source software is niet goed voor het scheppen van banen.

2. Open source software is niet goed voor het creŽren van intellectueel eigendom.

3. Als je garanties wilt, of wenst dat 'iemand achter je software staat' moet je niet bij open source zijn.

4. Softwarepiraterij is slecht voor belastinginkomsten.

 

Open source, zoals bekend, is software die door vrijwilligers bij elkaar wordt geschreven en waarvan de broncode, ofwel de werking, openbaar is. De software zelf is vaak gratis. Wat zou ik tegen Gates hebben gezegd, of liever geschreeuwd? Over 1. dit:

 

Slecht voor het scheppen van banen, me hoela! Slecht voor de banen bij Microsoft bedoel je. De bekendste open source projecten zijn Linux, OpenOffice en Mozilla, en dat zijn concurrenten van respectievelijk Windows, Office en Internet Explorer. Omdat vrijwilligers het werk doen levert dat inderdaad geen banen op. Maar er ontstaan wel banen bij bedrijven die dergelijke software in hun producten stoppen, zoals IBM, HP, Dell, Sun, RedHat, SuSE, Mandrake, Lindows, WalMart, in Nederland bijvoorbeeld Mensys [LINK: www.mensys.nl] en DVCS [LINK: www.dvcs.nl] en ga zo maar door. Ook zijn er bedrijven en overheden die dergelijke software gaan gebruiken in plaats van de producten van Microsoft. Die sparen daardoor geld uit en kunnen dat elders uitgeven. Bij geld uitgeven, meneer Gates, ontstaat doorgaans werkgelegenheid, hebt u dat op Harvard of tijdens 25 jaar leiderschap van Microsoft niet geleerd? WŪe dat geld uitgeeft, of wie het ontvangt, maakt voor u wel uit, maar niet voor de economie.

 

Over 2. dit:

 

Hoe lukt het u toch steeds weer om 'intellectueel eigendom' af te schilderen als iets moois? Eigendom is geweldig tenzij een ander het heeft. Als Microsoft een idee, of een programma, in intellectueel eigendom heeft, is dat goed voor MS, maar slecht voor de portemonnee van anderen en voor de banen die daarmee elders zouden kunnen ontstaan. Open source software is algemeen, openbaar intellectueel eigendom en is dus goed voor iedereen, zoals bijvoorbeeld de openbare kennis van de werking van een katrol of een verbrandingsmotor goed is voor iedereen.

 

Over 3. dit:

 

Waar haalt u de gore lef vandaan om te suggereren dat Microsoft garanties kan geven die open source niet biedt. En dat binnen een maand nadat zo ongeveer alle belangrijke beveiligingsdeskundigen de wereld hebben aangeraden Internet Explorer van Microsoft te dumpen ten gunste van Mozilla of Firefox (beide open source), omdat Internet Explorer vooral drie dingen garandeert: lekken, lekken en nog eens lekken.

 

En over 4. dit:

 

Mijnheer Gates, ik ben tegen softwarepiraterij, maar je kunt volhouden dat deze vorm van diefstal juist belastinginkomsten oplevert. U kijkt weer niet verder dan uw eigen bedrijf. Minder inkomsten voor Microsoft betekent inderdaad minder belasting, betaald door MS. Maar juist in AziŽ is de software van Microsoft onbetaalbaar. Veel bedrijfjes daar kunnen alleen maar functioneren met illegalekopieŽn van uw software. Zonder dat (als ik even afzie van de mogelijkheid dat ze Linux of OpenOffice zouden gebruiken) zouden ze niet kunnen bestaan. Bedrijfjes die niet bestaan scheppen geen banen en betalen geen belasting, dus dank zij de piraterij doen ze dat wel.

 

Dat zou ik allemaal roepen. Bill Gates zou beschaamd toegeven dat ik volkomen gelijk had. Hij zou mij een miljard toestoppen voor het recht in de toekomst van mijn intellectueel eigendom gebruik te maken. We zouden elkaar een hand geven en ons weegs gaan, om van ons geld veel banen en belastingopbrengsten te genereren.