Gmail ongevaarlijk maar nutteloos
Herbert Blankesteijn
Wonderlijk, al die drukte om Gmail, de gratis maildienst die Google heeft aangekondigd. In Californië wordt zelfs een speciale wet klaargestoomd om Gmail te kortwieken [LINK: http://zdnet.com.com/2100-1105_2-5222062.html]. De angst dat Gmail teveel gaat wroeten in de mail van zijn klanten, zit diep.
Ik vind twee dingen raar. In de eerste plaats de angst voor misbruik door Google. Wie bang is voor misbruik, neemt toch géén Gmail? Journalisten, voorvechters van consumentenbelangen en verdedigers van digitale burgerrechten die het niet vertrouwen, kunnen Gmail toch afraden in plaats van er schande van te spreken? En politici moeten al helemaal hun handen thuishouden. Je hoeft misbruik niet bij wet onmogelijk te maken. Het lijkt me voldoende als het kan worden afgestraft wanneer het gebeurt.
Banken, telefoonmaatschappijen, verzekeraars, artsen en ziekenhuizen, internetproviders, allemaal hebben ze privé-informatie over hun klanten. Het is een kwestie van vertrouwen dat ze daar geen rare dingen mee doen. Vaak gaat het goed, soms niet. KPN heeft zich eens vergaloppeerd met het verkopen van geheime nummers aan marketingbureaus. Dat leverde heel slechte publiciteit op.
Je kunt niet zomaar een geheim (vast) telefoonnummer nemen bij een andere provider dan KPN, maar als Gmail een scheve schaats rijdt, kun je wel elders terecht. Hotmail, Lycos, Yahoo, noem maar op. En reken maar dat de handel en wandel van Gmail scherp in de gaten zal worden gehouden, en dat misstappen snel bekend worden. Om die reden zal Gmail zich extreem fatsoenlijk gedragen. Mensen die geen bezwaar hebben tegen advertenties op basis van hun mail, moeten vrij zijn zich daaraan bloot te stellen. Van de Amerikaanse politici begrijp ik het niet, want wat Gmail zou kunnen doen, doet de overheid in de VS allang zelf in het kader van 'bestrijding van terrorisme.'
Wat is er trouwens mis met gericht adverteren? Zelf hou ik van digitale apparaatjes, en ik vreet de folders daarover die ik krijg. Als dat er meer worden, en ik krijg er minder over meubels en drogisterijartikelen, vind ik dat geweldig. Het irritante van spam is dat de waren die worden aangeprezen zo ver van je bed zijn: ik heb geen hypotheek nodig en zeker geen Amerikaanse. Als Gmail mij zou kunnen informeren over nieuwe gadgets, nu verkrijgbaar in Nederlandse winkels (of in de VS te bestellen via internet) zou dat prima zijn.
Dat wat betreft commerciëel 'misbruik'. Het tweede wat ik zo gek vind, is dat iedereen lijkt te vinden dat Gmail op zichzelf aantrekkelijk is. Hoe kan dat? Iedereen heeft al mail. Gratis, want inbegrepen bij de internetverbinding. Verschillende adressen meestal, en met de mogelijkheid aliassen in te stellen. Iedereen heeft een harde schijf, en 1 GB op die harde schijf (de hoeveelheid die Gmail biedt) is tegenwoordig een verwaarloosbare hoeveelheid. Mijn mailarchief van negen jaar neemt net iets meer dan 100 MB in beslag, dus die GB heb je op geen stukken na nodig. Belangrijker nog, Gmail wordt webmail en dat is l-a-n-g-z-a-a-m. Ook via adsl, of wat voor snelle verbinding je kunt hebben, is webmail een ramp. Als je vijf mailtjes moet ophalen en beantwoorden, en daarbij wat namen uit je webmail-adressenboek moet ophalen, ben je een eeuwigheid bezig, terwijl het met een normaal mailprogramma secondenwerk is.
Het belangrijkste voordeel dat Google noemt, is de doorzoekbaarheid van je mail. Hallo? Welk mailprogramma heeft géén zoekfunctie? Het mijne, Eudora (ad-supported versie :-)), in ieder geval wel. Ik kan op elke combinatie van mailboxen elke eenvoudige of ingewikkelde query loslaten die ik kan verzinnen. Google heeft de database van zoektermen uit mijn mail natuurlijk al paraat en kan in dat opzicht iets sneller zijn, maar staat op achterstand doordat alles via de browser moet. Ook die zoekfunctie is dus geen voordeel.
Het enige aardige idee dat ik heb kunnen vinden, is het groeperen van de mail met één correspondent alsof het een gesprek is. Dat moet handig en overzichtelijk zijn. Maar dat kan met een kunstgreepje in de meeste mailprogramma's ook wel en het is een heel mager argument om een nieuw mailadres te nemen en aan webmail te gaan doen.