Bill Gates gaat bloggen
Herbert Blankesteijn
Bloggers aller landen, luister en huiver. In een toespraak tot bedrijfsdirecteuren heeft Bill Gates gezegd dat bloggen heel nuttig en zinvol is, en dat de zakenwereld er veel baat bij kan hebben. Als nou de lol er niet af is, dan weet ik het niet meer.
Volgens het verslag van de BBC [LINK: http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/3734981.stm] zei Gates op die bijeenkomst dat blogs voordelen hebben boven 'oude' manieren van communiceren, zoals mail en websites.
Van bloggen heb ik nooit iets begrepen. Een blog is gewoon een website. Een website met een persoonlijk karakter, en eentje die dagelijks wordt bijgewerkt, maar niettemin een website. Technisch is er niets nieuws aan en inhoudelijk stelt het ook weinig voor. Als sportjournalisten op een saai kampioenschap elkaar interviewen is dat armoe. Als televisiepresentatoren in elkaars programma's als gast optreden is dat incest. Maar als iemand een website maakt en daar vertelt wat er op andere websites staat, is dat opeens een vernieuwende journalistieke vorm. Als iemand op een feestje alleen maar over zichzelf lult is hij een eikel, maar als zo iemand elke scheet die hij laat op het web publiceert, met godbetert ook nog fotootjes uit zijn cameratelefoon erbij, is hij cool en grensverleggend.
Tien jaar geleden was het fantastisch om te chatten met volkomen onbekenden. Dat hield vanzelf op, hoewel totaal contactgestoorden het misschien nog doen. Toen is het een tijd in de mode geweest om een webcam op je bureaustoel te richten. De eersten die dat deden trokken wat aandacht, maar het is natuurlijk totale flauwekul en het is vanzelf opgehouden. Wat blogs betreft weet ik niet wat treuriger is: dat Pietje Puk de hele wereld wil laten weten wat hij op het web uitspookt, of dat er mensen zijn die gaan kijken wat Pietje Puk nu weer heeft meegemaakt. Het zal vanzelf ophouden. Het is waar dat weblogs soms nieuws hebben gemaakt, maar als je weken kletskoek moet produceren om aan één onthulling toe te komen is er toch iets mis. Dan hebben de kranten het beter begrepen.
Een televisie heeft een afstandsbediening en een uitknop, en op het web is het nóg makkelijker om van onzin geen last te hebben. Je kunt er in een grote boog omheensurfen en dat doe ik dan ook.
Maar als Microsoft de blog voorziet van zijn stempel van goedkeuring vind zelfs ik dat jammer. Dan denk ik opeens aan Tonie [LINK: www.tonie.net] (god hebbe zijn ziel), GeenStijl [LINK:www.geenstijl.nl] (RIP), Retecool [LINK: www.retecool.com] en Volkomenkut [LINK:www.volkomenkut.com]. Ik bekijk ze zelden - zoals je inmiddels begrijpt vind ik andere dingen belangrijk - maar ik weet wel dat het weblogs met kloten zijn, of waren. Dan denk ik ook aan de slappe flutlogs van politici als Gerrit Zalm [LINK: www.gerritzalm.nl] en Annette Nijs [LINK: www.annettenijs.nl], welke laatste haar teksten door een voorlichter laat schrijven sinds aan het licht is gekomen dat ze zelf geen grammaticaal correcte zin uit de tekstverwerker kan krijgen, en ik besef dat met het inzicht van Bill Gates nóg zwaardere tijden aanbreken.
Als Bill Gates hierover begint, dan betekent dat dat hij er software voor laat maken, en tien tegen een dat die software wordt ingebouwd in Windows in het kader van de 'innovatie'. Dan krijgen we een nieuwe Wizard Webpublicatie, een Outlook Express voor het online zetten van wezenloze dagboeken, en gaat elke website voortaan blog heten omdat ze in Redmond denken dat dat verkoopt.
700 medewerkers van MS houden al een blog bij om de wereld op de hoogte te houden van hun projecten, aldus Gates. Doe me een lol. Dat heet voortgangsrapportage. Dat doe je met een e-mailnieuwsbrief voor de mensen waarvan je weet dat ze geïnteresseerd zijn. Daarnaast heb je een actuele website voor toevallige passanten, Googlaars en andere belangstellenden. De hele rest is humblog.