Computervideo en -muziek door het hele huis

Herbert Blankesteijn

Videoband? Geluidscassettes? Ik durf ze nog niet bij het grof vuil te zetten [LINK: 154 031111 Lang leve de videoband] omdat ze duurzamer zijn dan zelfgebrande cd's en dvd's. Maar als het om distributie gaat kun je bandjes binnenkort vergeten, en analoge uitzendingen misschien ook wel. Ik kijk en luister vooral nog naar materiaal dat ik download of anderszins van internet opvang. Maar op welk apparaat kijk of luister je en hoe krijg je de programma's daar?

De electronicaindustrie heeft de trend door: overal verschijnen apparaten die het consumeren van digitaal materiaal vergemakkelijken. Denk bijvoorbeeld aan de Streamium internetradio/mp3-speler van Philips.

Zelf sluit ik nu en dan mijn notebook aan op de tv, om lekker video te kijken. De bestanden staan dan op een data-dvd of elders op mijn lokale netwerk. Voor starten en stoppen moet ik dan wel even naar de laptop lopen. De makers van de PalmButler (niks te maken met de Palm zakcomputers) hebben een andere visie. De PalmButler is een soort afstandsbediening voor de pc, die het mogelijk maakt dat iedere tv of stereo in huis materiaal van de pc kan afspelen.

De PalmButler is geniaal en omslachtig. Hij is geniaal omdat je met één radiografische afstandsbediening vanaf elke plek in huis de pc kunt bedienen, en daarmee de 'content' van je keuze op elke plek in huis naar je toe kunt halen. Hij is omslachtig omdat daar heel wat bedrading voor nodig is.

De eenvoudigste uitvoering van de PalmButler gaat uit van één tv, die al met de pc is verbonden, bijvoorbeeld via een grafische kaart met tv-out. Je koopt dan alleen een ontvanger voor de afstandsbediening, die je in de seriële poort van de pc plugt, en natuurlijk de afstandsbediening zelf. Je moet software installeren, en dan bestuurt de afstandsbediening via die software wat de pc doet. Op de tv kies je het kanaal van de pc, en je kunt kijken en luisteren.

Het kan ook ingewikkeld. Dan moet je er een LinkBox bijkopen, en dan is het feest. Audio- en videosignaal van de pc gaan naar de LinkBox. Die maakt er een kabelsignaal van, en kan zo alle toestellen in huis die aan de kabel hangen trakteren op beeld en geluid van de pc. Vanuit de PalmButlersoftware op de pc kun je programmeren op welke tv- en radiofrequentie de PalmButler 'uitzendt.'

De moeilijkheid is, dat de LinkBox dicht bij de pc moet staan. Er zijn immers wel drie verbindingen (audio, video en serieel) tussen pc en LinkBox. Maar je moet dan wel coaxkabel trekken van de LinkBox naar de dichtstbijzijnde kabeldoos, waar een koppelstuk het PalmButlersignaal de huiselijke kabel ophelpt. En dan zwijg ik nog over de dubbele coaxkabel voor radio en tv die door het hele huis heenmoet.

Het moet prachtig zijn als het allemaal werkt: ik ben toevallig op zolder, daar staat een stereo met kabelaansluiting, dus kan ik daar muziek uit de pc horen. Of ik ben op de slaapkamer, en ik kan op de tv daar een DivX-film kiezen van de harddisk van de computer. Maar het aanleggen is mij te gecompliceerd. Ik schat het op twee dagen flink beulen. Ik beklaag bovendien de bezitters van de van de PalmButler 3000: de nieuwe 4500 is ook in staat tv op te nemen op de harddisk van de pc. Maar wil je upgraden, dan heb je weer een ingaand kabelsignaal nodig, waar tot nu toe niet in was voorzien. Moeten weer alle kabelgoten open.

Als je perse tv's en stereo's wilt gebruiken dan is een zendertje dat het AV-signaal van de pc draadloos door het huis verspreidt misschien wel zo simpel - al mis je dan de gelikte afstandsbediening van de PalmButler. Nog beter: als je dan toch kiest voor digitaal materiaal in plaats van analoog, leg dan draadloos computernetwerk aan door het hele huis, en ga niet analoog, en mét draden, binnenshuis verspreiden wat je net digitaal van buiten hebt gehaald. Een pc op elke kamer is langzamerhand vanzelfsprekender dan een tv.