Gastarbeider in India
Herbert Blankesteijn
Toen ik het woord 'offshoring' voor het eerst zag staan, dacht ik aan iets in de olieindustrie. Fout. In de IT betekent het niet dat je op zee gaat werken, maar dat je het werk naar het buitenland brengt. Zo kunnen ze op de Filippijnen goed data inkloppen, en heeft India prima programmeurs. In Amerika woedt er een verhitte discussie over: mag dat eigenlijk wel, het exporteren van hooggekwalificeerd werk als het programmeren van computers? Hoe moet dat met onze 'American jobs?' Bush wil het verbieden; zo vrij mag de handel ook weer niet zijn. Intussen blijkt zijn eigen partij het al te doen. Het is nu eenmaal goedkoper en Republikeinen zijn geen dief van hun eigen portemonnee. Ook Nederlandse bedrijven doen het op grote schaal.
Offshoring is prima. Als hier te weinig programmeurs zijn, is het blijkbaar net zoiets als schoonmaken: we voelen ons er te goed voor. Zelf heb ik programmeren altijd strafwerk gevonden, dus de overeenkomst met wc's boenen zie ik wel. Voor de toiletten moet je Marokkanen hierheen halen, met alle problemen van dien, maar het programmeerwerk mail je gewoon naar Azië. Scheelt weer een woonwijk.
Als hier geen goede programmeurs te vinden zijn, is onze scholing blijkbaar niet goed genoeg. Volgens een rapport van de American Electronics Association is het inderdaad mede een zaak van kwaliteit. Als dat voor Nederland ook geldt, wat me heel plausibel lijkt, dan betalen we daarmee de prijs voor het instortende onderwijs, dat leerlingen niet meer dwingt om te leren, en de prijs voor het verwennen van de jeugd, die zich sowieso nergens meer voor hoeft in te spannen en liever bedrijfskunde of communicatiewetenschappen studeert.
De belangrijkste factor is hoe dan ook geld. Indiërs vragen minder loon dan Amerikanen of Nederlanders. Dat geldt ook voor Taiwanezen en Koreanen - die zetten al jaren onze computers, tv-toestellen en dvd-spelers in elkaar. Daardoor zijn die zo betaalbaar als ze zijn, gelukkig. En niemand die daar moeite mee heeft. Het is goed voor onze levensstandaard.
Als werkloze Nederlandse programmeur kun je daarmee niet concurreren. Dus wat moet de werkloze Nederlandse programmeur doen? Werkloos blijven, een ander vak zoeken, zelfmoord plegen, mogelijkheden genoeg.
Mijn suggestie is: waarom ga je niet naar India? Een belangrijk deel van het verschil in kosten tussen een Nederlandse en een Indiase programmeur wordt veroorzaakt door de lagere kosten van levensonderhoud dáár. Je moet niet in een hotel gaan zitten in downtown Bombay, maar wie gaat leven als een gewone Indiër is vijf keer zo goedkoop uit als in de VS, dus waarschijnlijk ongeveer drie keer zo goedkoop als in Nederland. India is een land met grote armoede, maar ook een land waar intellectuelen goede gezondheidszorg genieten en waar alles te koop is dat hier ook te koop is. Alles wat lokaal wordt gefabriceerd, zoals voedsel, kleding, huizen, electronische apparatuur en auto's, wordt gemaakt met Westerse techniek maar met de plaatselijke arbeidskosten en is dus veel goedkoper. Ook dokters, om maar eens wat te noemen. Een riant appartement voor € 250 in de maand, personeel, het kan allemaal.
Een freelance programmeur die wél werk heeft, zou heel slim zijn om stilletjes naar India te verhuizen. Als hij met zijn opdrachtgevers via internet communiceert, hoeven die het niet eens te weten. Hij is dan drie keer zo rijk. Een programmeur zonder werk kan, als hij naar India verhuist, zijn tarief belangrijk verlagen en zo weer aan de slag komen. Verkoop je hier een huis met wat overwaarde, of neem je wat spaargeld mee, dan heb je zelfs kans dat je daar gedeeltelijk kunt rentenieren.
Zelf zou ik het ook kunnen doen: daar wonen en lekker blijven schrijven voor Nederlandse media. Ik doe dat niet omdat ik hier teveel familiebanden heb. Het lijkt me vooral een idee voor vrijgezellen, of mensen die hun partner kunnen meenemen.
Maar je moet wel van jezelf overtuigd zijn. Als ik schoenpoetser was, ging ik niet naar India, want daar hebben ze de beste schoenpoetsers van de wereld. Ook it-ers moeten zich, voor ze gaan, even afvragen: zijn ze in India alleen goedkoper, of toch misschien beter?
Bron:
http://econlog.econlib.org/archives/000379.html