De draagbare allesspeler

Herbert Blankesteijn

De iPod van Apple, het speeldoosje voor mp3- en dergelijke apparaten, is een groot succes. Het laatste kwartaal verkocht Apple er driekwart miljoen, goed voor een omzet van een kwart miljard. Andere fabrikanten, zoals HP, Philips, Dell en Creative, maken inmiddels soortgelijke apparaatjes. Maar nu komt de draagbare videospeler er alweer aan - of liever de draagbare allesspeler.

Sinds november verkoopt de Franse electronicagigant Thomson de RCA Lyra RD2780, een portable apparaat dat eindeloos veel functies in zich verenigt. Videospeler, mp3-speler, fotoviewer, om de belangrijkste te noemen. Thomson was niet eens de eerste op de markt met een dergelijk toestel. De pionier was een Amerikaans bedrijf genaamd Archos, dat Thomson vorig jaar de loef afstak met de AV300-serie.

Beide apparaten zijn gebouwd rond een kleurenscherm; dat van de Lyra is 9cm, en dat van de AV3xx 8 cm in diagonaal. Formaat sigarendoosje dus. Het belangrijkste onderdeel daarna is de harddisk. Bij de Lyra is die 20 GB groot. Archos heeft de AV 320, 340 en 380, met 20, 40 resp. 80 Gb opslagruimte. 20 GB is ongeveer 20 uur video in VHS-kwaliteit of 400 uur mp3-muziek. Er zijn wat bedieningsknoppen en aansluitingen voor diverse snoeren. Een USB-2.0-kabel leidt naar een pc, van waaruit het machientje gevuld kan worden met audio-, video- en fotobestanden. Maar in plaats van kant-en-klaar materiaal te kopiëren kunnen beide ook direct opnemen via een audio- en videoingang. De opname wordt daarbij direct omgezet in een digitaal bestand, in het geval van muziek bijvoorbeeld in mp3, en op de harddisk gezet.

Als het om video gaat is er een belangrijk verschil tussen de twee apparaten. De Lyra zal volgens Thomson kopieerbeschermingen respecteren. Dat betekent dat hij video van commerciële voorbespeelde dvd's niet zal opnemen. Bij de AV van Archos doet dat wel. Hoe netjes de houding van Thomson ook is, het lijkt een puntje in het voordeel van de Archos. Eigen dvd's naar zo'n apparaat kopiëren om ze onderweg te kunnen bekijken is in geen enkel land illegaal. Ook het terugkopiëren naar de pc om een reservekopie te hebben is in orde. Alleen het weggeven of verkopen aan anderen mag niet. Dat is wat Thomson, waarschijnlijk om de amusements-industrie te gerieven, heeft willen verhinderen - maar daarmee worden legale kopieën ook onmogelijk.

In meer opzichten ligt Archos voor op Thomson. De Av3xx hebben een uitbreidingsslot waar verschillende accessoires op kunnen worden aangesloten. Bijvoorbeeld een universele kaartlezer voor de meest gangbare geheugenkaarten uit digitale camera's, een fm-radio, of een complete camera, die zowel foto's als video rechtstreeks naar de harddisk kan schrijven (DivX-aviformaat). Met die uitbreiding wordt een Archos AV3xx een camcorder met een opslagcapaciteit van 20 tot 80 uur!

De Archos is mijn favoriet; ik heb hem meteen gekocht (599,-). Hij blijkt ook een ingebouwde microfoon te hebben. De los verkrijgbare FM-radio (49,-) heeft de schittterende voorziening dat hij een halve minuut voorafgaand aan het indrukken van de opnameknop kan opnemen. Je vraagt je af waarom ze dat niet uitbreiden tot een minuut of vier: dan kun je een liedje opnemen nadat je het hebt gehoord. De digitale aanklikcamera (249,-) wordt geleverd met een extern stereomicrofoontje voor optimaal geluid bij video-opnamen. Kom daar eens om bij een fabrikant van camcorders.

Ik hou er niet van een product voluit aan te prijzen, maar ik herinner me niet ooit zo'n doordacht apparaat te hebben gezien. Aan alle details is aandacht besteed. Zo zit de doos vol snoeren en verloopstukjes van stevige kwaliteit. Geen overbodige luxe voor een gadget dat je overal op kunt aansluiten. Ik heb nog niets hoeven bijkopen. Ook de koptelefoon is mooi verzorgd: je draagt de beugel horizontaal rond je achterhoofd en hij blijft dan hangen aan je oorschelpen.

Wel verwacht ik dat er nog zinvolle toevoegingen mogelijk zijn. Hij kan worden uitgebreid met eenvoudige editing, voor liedjes die te ruim zijn opgenomen, of om reclame weg te snijden uit tv-opnamen. Draadloos netwerk voor transport naar een pc en voor eventueel mailen van foto's, zou ook niet gek zijn. Afgezien van zulke kleinigheden een perfect machientje.