Virussen op de vuist
Herbert Blankesteijn
Virussen die elkaar verwijderen, en virusmakers die niet alleen virussen maken maar ook ruzie. Virussen zijn vanaf nu niet alleen meer een bron van ergernis, maar ook van amusement.
Wat was het eerste virus dat een ander virus uitschakelde? Misschien weet een van de lezers het nog. Zelf denk ik dat het een jaar of twee geleden was. En het kan geen toeval zijn dat deze ontwikkeling gelijktijdig plaatsvond met de opkomst van trojaanse virussen - virussen die een achterdeur installeren op de besmette pc waardoor de maker op afstand aan de touwtjes kan trekken.
De afgelopen weken hebben we een golf van virussen gezien, maar wie verder heeft gekeken dan zijn neus lang is, weet dat er meer aan de hand was dan dat. De talloze versies van Netsky, Bagle en MyDoom bevatten in de viruscode verwensingen aan elkaars adres en probeerden bovendien elkaar te deïnstalleren.
In augustus hadden we ook al Nachi A, die Blaster verwijderde. Nachi A werd daarom een goedaardig virus genoemd, al deed het zijn goede werk zo fanatiek dat het alleen daardoor al op internet voor veel overlast zorgde. Het kan een vingeroefening zijn geweest voor wat er nu gebeurt. De drie topvirussen van nu zijn helemaal niet aardig; ze voeren onderling onbeschaamd oorlog. Het is een strijd om de macht over de pc's van nietsvermoedende internetgebruikers. Daarachter zitten de commerciële belangen van spammers, want een besmette pc kan worden ingezet voor het versturen van spam. "Don't ruine our bussiness," voegt Bagle J de makers van Netsky toe, want wie goed is in geld verdienen hoeft nog niet te kunnen spellen.
Ergens in de onderwereld van internet worden nu dus virusschrijvers in dienst genomen door spammers, en worden gehackte pc's verhuurd door virusmakers (of hun bazen) aan weer andere spammers. Ze schelden elkaar de huid vol en proberen elkaars territorium (in de vorm van besmette pc's) af te pikken.
Vanaf nu kan het eigenlijk alleen maar leuker worden. Virussen en spam bestaan; daar is niets meer aan te doen. We moeten ermee leren leven. Bij wijze van compensatie krijgen we nu het vermaak over de strijd tussen de klootzakken die ervoor verantwoordelijk zijn. Ik begrijp bijvoorbeeld dat onmiddellijk na het loslaten van een bepaald virus de halve wereld op zoek gaat naar besmette pc's om gebruik van te maken - dus niet alleen de maker. Deze maker zal vinden dat anderen wederrechtelijk profiteren van zijn werk. Ik voorspel dat we binnenkort virussen krijgen die achterdeurtjes installeren met wachtwoordbeveiliging. Dat zou een geweldige grap zijn: virusmakers die zelf aan beveiliging moeten gaan doen om hun bedrijfsvoering zeker te stellen. Het is een harde wereld nietwaar, en er is zoveel slecht volk op de been.
Maar ik voorzie ook dat virusmakers en spammers het recht in eigen hand zullen nemen. Nu stelen ze van elkaar en bedreigen ze elkaar. De financiële belangen zijn groot. De logica zegt dat binnenkort iemand in deze business een virusschrijver van de tegenpartij een kopje kleiner laat maken. Of zomaar een medewerker van zo'n club, om angst te zaaien. Nothing personal, het gaat om zakelijke belangen. Het resultaat telt. Daarna krijg je wraakacties, enzovoort.
Leden van dit gilde zijn niet makkelijk op te sporen, maar ik verwacht dat de betrokkenen daar beter in zijn dan ik, en beter dan de politie. Beter gemotiveerd zijn ze zeker. Of de moorden die zullen plaatsvinden door politie en justitie herkend zullen worden als afrekeningen in de virus- en spammaffia betwijfel ik. Maar wij bij Hccnet zullen het begrijpen en denken: opgeruimd staat netjes.