Wat de gek ervoor vraagt

Herbert Blankesteijn

Mijn dvd uit Hong Kong is aangekomen! Prijsbreker Cd-Wow is door de EU gedwongen tot prijsverhogingen [LINK: 165 040127 Geheimen van de cd-handel.doc]. De vestiging in Hong Kong had aanvankelijk nog de lage prijzen en ik heb daar een langgezochte film besteld. Het goede nieuws is dat de bestelde dubbele dvd keurig is aangekomen uit het Verre Oosten, het slechte dat de prijzen in Hong Kong nu lijken te zijn aangepast. Er is geen belangrijk verschil meer tussen Cd-Wow Engeland en de winkel in Hong Kong. Cd-Wow is nog wel een van de goedkoopste voor het Nederlandse publiek.

Misschien gaat de geschiedenis zich herhalen met software. Half februari is bekend geworden dat Microsoft een speciale versie van Windows heeft ontwikkeld voor de overheid in Thailand. Windows XP voor 30 dollar! Het gaat om een aangepaste versie van Windows XP, die waarschijnlijk ook in andere Aziatische landen gaat worden uitgebracht. Microsoft heeft dus een team mensen Windows XP laten kortwieken en heeft extra kosten gemaakt om een goedkopere Windows op de markt te kunnen brengen. Met andere woorden, zelfs als ze extra kosten maken en XP voor 30 dollar verkopen, maken ze nog winst. In Europa en Amerika maken ze die kosten niet en vangen ze bovendien een veelvoud.

Bij software is het, net als bij films en cd's, wat de gek ervoor vraagt. Ik weet eigenlijk niet wat brutaler is: exact hetzelfde product in arme landen voor minder geld verkopen, zoals de amusementsindustrie doet, of extra moeite doen om de arme klant minder waar voor minder geld te kunnen geven en elders je woekerwinsten te handhaven. Zeker is dat MS het niet zozeer doet om de verkoop te stimuleren of om berooide Thais te helpen. De enige beweegreden is de angst dat men daar op Linux overstapt, wat in bijvoorbeeld India en Brazilië al op grote schaal gebeurt.

(Overigens biedt MS soms ook de gewone XP met kortingen aan. De Britse overheid heeft een bedrag in de orde van honderd miljoen bespaard door te dreigen met een overstap naar Linux. De ongelijke behandeling is tamelijk genant. In Engeland de normale software met korting; in Thailand krijgen ze in zo'n geval een kinderversie van XP.)

Een afgeslankte Windows XP, als hij goed genoeg is voor Thaise ambtenaren, wil ik overigens wel hebben voor 30 dollar. Misschien wel liever dan de volledige XP. Intussen heeft General Manager Martin Taylor van Microsoft gezegd dat het bedrijf overweegt een 'Big Mac Index' op zijn software toe te passen, wat betekent dat je hetzelfde product voor een lokaal aangepaste prijs gaat verkopen.

De vraag is nu vooral of dergelijke goedkopere Windowsversies ook aan consumenten zullen worden aangeboden, of dat MS zich beperkt tot aanbiedingen aan overheden en bedrijven. Komt de goedkope Aziatische Windows beschikbaar op de markt voor particulieren, dan is de weg vrij voor bedrijven als Cd-Wow om goedkope legale Windows-cd's naar Europa te verschepen. Mijn intuïtie, gescherpt door jaren van Microsoft-watching, zegt me dat MS dit niet gaat doen. Goedkope Windows voor het publiek in Azië zet het prijsbeleid overal ter wereld op losse schroeven. MS heeft nog liever dat ze in het Verre Oosten illegaal blijven kopiëren. Dat houdt ze óók van Linux af en dan kunnen de prijzen in het Westen tenminste lekker hoog blijven.

Dat neemt niet weg dat MS het de komende jaren heel moeilijk gaat krijgen. Overheden en bedrijven overal zijn het licentiebeleid (vooral de prijs) spuugzat, Linux bewijst zich als alternatief in de Derde Wereld en bij pioniers in het Westen, en een goedkopere Windows blijkt op verschillende manieren mogelijk. Aandelen Microsoft, te koop voor wat de gek ervoor vraagt, krijgen van mij geen aankoopadvies.