Spam van vrienden

Herbert Blankesteijn

Een tijdje geleden ben ik langdurig bezig geweest met het - hopelijk voor de laatste keer - overtikken van mijn adressenboek. Het is nu netjes digitaal en ik moet alleen de discipline opbrengen alle nieuwe visitekaartjes en adreswijzigingen die ik krijg in te voeren. Veel werk, maar dan heb je ook wat.

Daarom verslikte ik me in mijn koffie toen ik een mailtje kreeg van iemand die bij Plaxo is aangesloten. Met Plaxo [LINK: www.plaxo.com] kan je iedereen uit je Outlook-adressenbestand zijn eigen adresgegevens laten bijwerken. Dat gaat zo: je downloadt de software van Plaxo en mailt met behulp van Plaxo iedereen die in aanmerking komt een verzoek om hun adresgegevens na te kijken en te corrigeren. Ze krijgen dan een digitaal formulier, en als ze dat ingevuld terugmailen worden de gegevens automatisch in jouw Outlook-adressenboek geplaatst. Als bonus is voortaan je hele adresboek online beschikbaar, want Plaxo is zo vriendelijk zelf een kopietje op te slaan.

Dus na al dat werk aan mijn eigen adressenboek, mocht ik ook nog mijn eigen gegevens in de adressenboeken van al mijn contacten gaan invoeren! Daar was ik niet erg gelukkig mee. De druk om het toch te doen is groot want je wilt niet verkeerd in iemand z'n lijstje staan (verkeerd gespelde naam, verkeerd mobiele nummer, oud mailadres, ). Maar je wilt niet driehonderd keer je eigen gegevens met de hand intikken. (Je kunt dat alleen automatiseren als je zelf ook Outlook gebruikt en dat vertik ik.) Ik heb ze m'n sig gestuurd. Konden ze de juiste gegevens zelf invoeren.

Gelukkig liep het met Plaxo wel los; het bleef voor mij tot een handvol gevallen beperkt. (En ééntje van het concurrerende AccuCard. [LINK: www.corex.com]) Maar wat zou Plaxo kunnen doen met al die adresgegevens? En wat als ze per ongeluk op straat komen te liggen?

Wat niet losloopt, is Orkut [LINK: www.orkut.com]. Het lijkt meer op Plaxo dan je op het eerste gezicht zou denken. Orkut is nageaapt van Friendster [LINK: www.friendster.com]: je kunt bij Orkut een online vriendenkring opbouwen en je hebt toegang tot de vrienden van je vrienden.

Dat schijnt heel leuk te zijn, vooral in de sector roddel en dating, waar het in het leven immers allemaal om gaat. Van Friendster heb ik nooit iets gemerkt, behalve nieuwsberichten over wat ze verkeerd deden. Onschuldige grapjes werden niet getolereerd, zoals honden en nep-personen als vriend invoeren, en het ongedaan maken van je registratie kon niet.

Maar bij Orkut zit ik er opeens middenin. Opeens heb ik tientallen vrienden ('maar jij hébt toch geen vrienden?') en die kring groeit explosief. Net als bij Plaxo heb ik daar gemengde gevoelens over. Nadat ik voor het eerst was uitgenodigd, heb ik me enthousiast geregistreerd en allerlei gegevens ingeklopt. Adresgegevens, voorkeuren. Als Albert Heijn me dat had gevraagd had ik wel uitgekeken. Wat gaat Orkut daarmee doen?

En wat ga ik met Orkut doen? Geen idee. Het is een leuke sport je online-vriendenkring compleet te krijgen, maar dan? Dan kun je aan een forum meedoen en nieuwe vrienden maken. Maar fora en nieuwsgroepen zijn niet mijn kopje thee, en op de meeste bij Orkut gebeurt vrijwel niets.

Je kunt vrienden berichten sturen, maar dat kon ik al, via de mail. Aan vrienden van vrienden kan het nu ook, en dat lijkt heel leuk. Maar dat zijn er zo'n 30.000, en helaas kunnen ze mij óók iets sturen. Zo vind ik in mijn box bij Orkut geregeld berichten van volslagen onbekenden, die me uitnodigen een website te bekijken, een community te bezoeken, een discussie te volgen of mijn mening te geven over het een of ander. Andere vrienden van vrienden willen mijn vriend zijn. Kán dat wel? Ik ken ze niet eens! Het verschil met spam is me niet zo duidelijk, en omdat het een soort webmail is, kost het veel tijd om te checken en te wissen.

Wat Orkut nodig heeft is een integratie met grote adresbeheerprogramma's. Dan zou je de gegevens van je vrienden en eventueel hun vrienden kunnen inlezen, en kon je ze gewoon mailen of bellen - of blokken. Maar Orkut kijkt wel uit. Ze zouden zichzelf eens overbodig maken.