Geheimen van de cd-handel

Herbert Blankesteijn

Spannende ontwikkelingen in Groot-Brittannië. Daar is de cd-site Cd-Wow! [LINK: www.cd-wow.com] door de platenindustrie gedwongen tot een flinke prijsverhoging. Cd-Wow! bood tot voor kort cd's aan voor verbazend lage prijzen, met succes. De omzet beliep inmiddels ruim 100 miljoen pond op jaarbasis.

Hoe deed Cd-Wow! dat? Eenvoudig, als je het eenmaal weet: de cd's werden uit Azië gehaald. Daar zijn de prijzen aanzienlijk lager, en dus kun je winst behalen door de artikelen daar in te kopen en hier te verkopen. Zo werkt de vrije markt; dat was al zo in de Gouden Eeuw, toen de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie in peper handelde.

Waarom zijn de prijzen in Azië lager? Dat is niet zo moeilijk. In Azië is de levensstandaard niet zo hoog als hier. De consument kan minder betalen, daarom hebben de platenmaatschappijen een prijs vastgesteld die het Aziatische consumenten mogelijk maakt ook eens een cd-tje te kopen.

Da's erg mooi: lagere prijzen in Azië als daad van menselijkheid. Maar je kunt het ook omgekeerd verwoorden. Niemand gelooft dat de prijzen van cd's in Azië verliesgevend zijn. Dus de prijzen in Europa zijn zo hoog omdat de platenindustrie ermee wegkomt. Ze kunnen de consument alleen blijven tillen zolang ze met elkaar afspreken de prijzen hoog te houden, want één echte concurrent bederft de pret.

Cd-Wow! bedierf de pret, nota bene met de eigen producten van de muziekindustrie. Die werden ingekocht waar ze goedkoop waren, en verkocht waar het prijsverschil kon worden uitgebuit. Nu ben ik geen expert op het gebied van internationale handel, maar blijkbaar is er een wet tegen. Onze veelgeprezen Europese Unie verbiedt wat Cd-Wow! deed als illegale import, en beschermt de kartelpraktijken van de platenmaatschappijen. Lang leve de vrije markt!

Cd-Wow! heeft zich verdedigd door te zeggen dat ze elke cd apart vanuit het Verre Oosten verstuurden - dat zou toegestaan zijn, maar de bewering was kennelijk niet houdbaar. De BPI (British Phonographic Industry) doet geregeld proefaankopen en dan zie je gauw genoeg waar een pakje vandaan komt. Cd-Wow! heeft bakzeil moeten halen en de meeste cd's worden daar twee pond (drie euro) per stuk duurder, doordat ze voortaan bij Europese distributeurs worden ingekocht. Dankuwel, platenindustrie.

Pikant is dat Cd-Wow! een vestiging heeft in Hong Kong [LINK:www.cd-wow.com.hk]. Of daar een fysieke server en een fysiek verzendhuis staan weet ik niet en wil ik niet weten, maar haastig marktonderzoek leert mij dat daar voor veel cd's nog altijd Aziatische prijzen gelden. 'Sing when you're winning' van Robbie Williams kost op het goedkoopste adres in Nederland dat ik kon vinden 15 inclusief verzendkosten. Cd-Wow! rekent vanuit Engeland 13,50 en vanuit Hong Kong 10,50, allebei zonder verzendkosten (een veel voorkomende prijs voor cd's bij Cd-Wow! is overigens 84 HK$, en een HK$ is iets meer dan 10 cent). Bij Amazon kost 'Sing when you're winning' $ 15, dus 11, plus $ 7 verzendkosten als je voor minder dan $ 25 bestelt. Ook Amazon riskeert overigens actie van de BPI.

Ook bij dvd's is Cd-Wow! voordelig. Ik aas al lang op de originele versie van de film Solaris van Tarkovsky. Die is in Nederland 30, bij Amazon $ 35, en dat heb ik steeds te gortig gevonden. Nu vond ik hem bij Cd-Wow! in Hongkong voor nog geen 21 (in Engeland 27), opnieuw inclusief verzendkosten. Het was zelfs een dubbele dvd met allerlei extra's, die in Nederland en bij Amazon ontbraken. Ik heb hem onmiddellijk besteld bij Cd-Wow! in Hong Kong (NTSC en regio USA, maar dat is voor mijn speler geen probleem).

Het is haast te mooi om waar te zijn en ik wacht even af of het goed afloopt met de verzending en de betaling. Zo nodig kom ik erop terug. Maar voor dit moment wil ik de branche vriendelijk dankzeggen voor de publiciteit, die me opmerkzaam heeft gemaakt op deze prima winkel. En alle leden van het kartel wens ik voor de komende jaren uit de grond van mijn hart veel hoofdpijn toe.