Koppelverkoop

Herbert Blankesteijn

Schrijf eens over de koppelverkoop van telefonie en adsl, vraagt Tony Kalf bij mijn stukje over stemcomputers [Stemcomputers, voor of tegen]. Je kunt geen adsl krijgen zonder Kpn-telefoonabonnement, aldus Tony, en kijk ook eens naar de koppelverkoop van adsl van Hccnet en het blad dat je als lid van Hcc krijgt, Computer!Totaal.

Wat is koppelverkoop? Neem de combinatie Windows/Internet Explorer. Enige tijd mochten computerfabrikanten als Compaq alleen Windows afnemen als ze IE erbij namen (of zonder IE was het duurder). Microsoft is inmiddels veroordeeld wegens monopoliemisbruik. Intussen hebben ze IE 'geïntegreerd' in Windows. Het is nu één product, dus van koppelverkoop is geen sprake meer!

Ik ben geen economisch of juridisch journalist, en als freelancer kan ik me meestal niet permitteren dingen uit te zoeken die niet op mijn terrein liggen. Maar ik meen te weten dat koppelverkoop niet mag. Ook is er in Nederland een wet die het geven van cadeautjes beperkt, bijvoorbeeld bij benzine. Wat moet je nu met het weggeven van een browser, een mailprogramma, een mediaspeler en instant-messagingsoftware bij een besturingssysteem? Iedereen weet dat MS dit doet om marktmacht te winnen, en dat het bedrijf dit kán doen dank zij de winsten en de marktpositie van Windows. Nee zegt MS, het is nu één product, dat heet innovatie. Met mijn gevoel voor rechtvaardigheid strookt het niet, maar MS komt ermee weg. Dan houdt het voor een journalist ook op.

Wat Hccnet betreft spelen er nog andere dingen. Een vereniging mag zijn leden een blad toesturen. C!T is dat verenigingsblad; het komt voort uit de vroegere Hcc Nieuwsbrief en bevat de informatie voor leden die je in een verenigingsblad verwacht. Toen die Nieuwsbrief een jaar of tien geleden de vrijwilligers boven het hoofd groeide is er een deal gemaakt met een commerciële uitgever die er ook onafhankelijke, redactionele artikelen in plaatst. Zo is er sprake, zou je kunnen zeggen, van één product! Branchevreemd? Weet ik niet. Je kunt net zo goed zeggen dat andere bladen, met hun websites en fora en communities en gratis cd's en aanbiedingen voor abonnees, zich deels als verenigingen gedragen. Noem het innovatie. ;-)

In elk geval moet je de zaken niet omdraaien. Als je lid bent, krijg je een blad en kun je redelijk voordelig adsl nemen. Je kunt niet beweren dat je je op een blad moet abonneren om adsl te kunnen krijgen. Als je dat blad en dat lidmaatschap niet wilt, neem je adsl dan ergens anders, dan ben je goedkoper uit.

Opvallend is wel dat het lidmaatschap van Hcc, inclusief blad, minder kost dan een abonnement op bijvoorbeeld Pcm of Pc-Active. Ik denk daar heel pragmatisch over. Als de concurrentie niet piept, hebben ze er geen last van óf ze hebben juridisch geen zaak. En dan valt er voor een journalist weinig uit te zoeken. Zodra er rechtszaken komen ga ik die heel geïnteresseerd volgen.

Wat adsl als zodanig betreft: je hoeft géén Kpn-telefoonabonnement te hebben voor je adsl. Zelf heb ik Zonnet als internetprovider en Versatel als adsl-leverancier. Ik kan mijn Kpn-abonnement opzeggen, maar dan gebruikt Versatel wel de koperdraadjes van Kpn naar mijn huis. Versatel moet daarvoor aan Kpn huur betalen, ongeveer een tientje per maand, en dat berekenen ze door aan de adsl-klant. Dat bedrag is gebaseerd op wat Kpn aan het netwerk besteedt voor onderhoud, en is door de Opta gecontroleerd. Je gaat dus negen-zoveel méér betalen voor je adsl, en dat halveert het voordeel van het opzeggen van je telefoon.

Dat is een normale en begrijpelijke gang van zaken. Ik woon in de regio Utrecht en betrok vroeger mijn electriciteit van de Remu. Nu betaal ik voor stroom aan Cogas uit Overijssel, maar de Remu stuurt nog steeds een rekening voor gebruik van het netwerk.

Als je internet via de kabel neemt, levert het opzeggen van je telefoon dus meer voordeel op. Een argument voor kabel? Misschien. Dat is namelijk gekoppeld aan een abonnement op kabeltelevisie! Dus als je overweegt over te gaan op de satelliet om je kabel te kunnen opzeggen, moet je niet voor je internet van de kabel afhankelijk zijn…

Wat hadden we vroeger toch weinig problemen.