Doei KaZaA, hallo eMule

Herbert Blankesteijn

Maakt de bedenker van een naam uit waar de kapitalen en waar de kleine letters komen? KaZaA maakt het wel heel bont. En hoe spel je eMule aan het begin van een zin? EMule? eMule? Emule? Vanaf hier schrappen we die flauwekul.

Het nieuws is dat Kazaa niet meer het meest gebruikte uitwisselprogramma is. Daar hebben ze het deels zelf naar gemaakt, door steeds meer hinderlijke reclamesoftware mee te verpakken. Veel gratis software wordt betaald door adverteerders, zoals het mailprogramma Eudora en de browser Opera. Wil je geen advertenties, dan moet je betalen voor de software. Dat is redelijk. Maar Kazaa probeerde de winst te maximaliseren en ging te ver. Daarnaast heeft het netwerk van Kazaa veel last van valse bestanden die door de platenindustrie worden verspreid. Die maken het moeilijker de muziek te vinden die je zoekt. Verder zijn veel gebruikers weggelopen uit angst te worden aangeklaagd door de muziekindustrie.

Tot nu toe had Kazaa (of de illegale reclamevrije versie Kazaa Lite) wél het grootste aanbod. Maar inmiddels is het netwerk van de concurrerende programma's eDonkey en eMule groter. Deze worden overigens meer gebruikt voor video dan voor muziek. Dank zij eMule zie ik vaak de satirische Daily Show van Jon Stewart, uitgezonden op de Amerikaanse betaalzender Comedy Central. Van de mooie serie America's Angels heb wat episodes gemist - die download ik gewoon. Wel gaan downloads via eMule aanzienlijk langzamer dan bij Kazaa. Een paar dagen voor een half uur video is geen uitzondering.

Of het gratis downloaden van commercieel verkrijgbaar materiaal aanvaardbaar is moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Kort samengevat de huidige situatie: Video is het makkelijkst te vinden met eMule. Kazaa is tweede. De beste keus aan nieuwe muziek heeft het Russische Allofmp3.com - smetteloze mp3's voor twee cent per MB (zo'n twee kwartjes voor een hele cd). Voor muziek die niet meer leverbaar is blijft Kazaa (Lite) voorlopig de handigste bron.

sourceforge.net/projects/emule/

www.allofmp3.com