Dan Rather op zijn bek

Herbert Blankesteijn

Dat is nog eens op je bek gaan. Dan Rather dacht met een document te kunnen bewijzen dat George W. Bush als lid van de Texas Air National Guard (TANG) werd voorgetrokken. Helaas, het collectief van internetgebruikers zag scherper. In korte tijd was aangetoond dat Rathers document nep was. Aanleiding was de gelijkenis van de typografie met die van Microsoft Word, terwijl het document geacht werd 30 jaar oud te zijn. Dat was niet zo tegenstrijdig als in eerste instantie leek, maar de twijfel leidde tot vragen die de leverancier van het stuk, Bill Burkett, een activist met wrok tegen Bush, niet kon beantwoorden.

Rather ging dubbel op zijn bek, want het deel van zijn programma dat wél deugde kreeg hierdoor geen aandacht. Dat betrof het feit dat Bush' benoeming als piloot bij de TANG - een soort speelgoedluchtmacht van Texas - zelf het resultaat was van voortrekkerij. Ben Barnes, destijds legerofficier, gaf in een interview toe dat hij Bush een veilig plekje bij de TANG heeft gegeven, waardoor een ander in zijn plaats naar Vietnam moest. Op zichzelf was dat geen nieuws; documentairemaker Greg Palast van de BBC heeft dat jaren terug al onthuld, maar zijn programma's weten de Amerikaanse netwerken maar niet te halen. Hij moppert daarover wat af op zijn eigen site, zij het op een lezenswaardige manier en strooiend met saillante feiten.

CBS, Rathers baas, ging zelfs driedubbel op het gezicht. Het opzienbarende programma van Rather op 8 september had voorrang gekregen boven een andere documentaire. Daarin werd het spoor gevolgd van valse documenten over Iraakse uraniumaankopen in Niger, die voor de regering-Bush een belangrijk argument waren om de oorlog in Irak te beginnen. De kans bestaat nu dat CBS voorlopig geen documentaire durft uit te zenden waarin schande wordt gesproken van vervalste papieren.

Een Republikeins complot, al deze meevallertjes voor Bush? Speculaties genoeg, maar concreet bewijsmateriaal heeft internet nog niet bereikt.

www.dailykos.com/story/2004/9/10/34914/1603

www.gregpalast.com/blog.cfm

http://www.msnbc.msn.com/id/6073449/site/newsweek/