Uw eigen schurk op een zegel

Herbert Blankesteijn

Vraag een zakenman met kennis van zaken wat de kracht van 'e-commerce' is, en hij zal zeggen: personalisatie. Je hebt maar weinig techniek nodig om je website te laten zeggen: dag meneer Blankesteijn, hetzelfde maar weer? Of: we hebben vandaag iets leuks voor u. In sommige branches kun je producten maken naar specifieke wensen van de klant. Serieproductie en toch op maat, bijvoorbeeld een t-shirt met een door de klant ge-uploade afbeelding erop.

Anderhalve maand geleden kreeg de site Stamps.com toestemming van de Amerikaanse posterijen om - tegen meerprijs - via internet postzegels te verkopen met door klanten geleverde afbeeldingen erop. Zo kon je jezelf op een postzegel zetten, je kind, je huis of je hond.

Of iedere afbeelding die een mens op internet kon vinden of uit de krant kon scannen. Dat hebben ze geweten bij Stamps.com. Met name de site Thesmokinggun.com heeft zich ingespannen om zegels te laten maken die Stamps.com en de US Mail in verlegenheid zouden brengen.

Met de mogelijkheid van grappen was rekening gehouden. De afbeeldingen van Lee Harvey Oswald en van Unabomber Ted Kaczynski die Thesmokinggun opstuurde werden afgekeurd. Maar Julius en Ethel Rosenberg (in 1953 geëxecuteerd wegens spionage), Slobodan Milosevic, Nicolae Ceaucescu, de maffiose vakbondsman Jimmy Hoffa en twee jeugdfoto's van de Unabomber werden keurig thuisbezorgd op velletjes van twintig. Hetzelfde gebeurde met De Jurk van Monica Lewinsky, uweetwel, die met de vlek. Eén postzegel met Kaczynski heeft Thesmokinggun gebruikt om een brief aan zichzelf te frankeren, die keurig werd gestempeld en bezorgd.

Stamps.com heeft nu ingezien dat alleen strenge regels helpen tegen practical jokes. Personen mogen alleen op de postzegels als ze jonger zijn dan tien jaar. Verder zijn alleen dieren, logo's, voertuigen en natuurfoto's toegestaan. Voor elke geweigerde opdracht brengt Stamps.com bovendien tien dollar in rekening. Nu maar afwachten hoeveel ruimte de nieuwe regels bieden voor practical jokes.

http://www.stamps.com

http://thesmokinggun.com/archive/archive.html