Leren zoeken met een boek

Herbert Blankesteijn

 

Niemand die van internet gebruikmaakt kan alles zelf uitvinden. Van nuttige sites hoor je via een kennis. Over slimme software lees je in een blad. Handige toetsencombinaties leer je van een collega. En nu is er een boek waar al die dingen tegelijk instaan. Collega Arjan Dasselaar verdient voor een deel de kost met lesgeven over internetresearch, en heeft zijn kennis te boek gesteld, zodat we hem niet meer hoeven inhuren.

 

Wie altijd zoekt met Google, en dat doet door één term per keer in te voeren, moet dit boek kopen en zal de aanschafprijs er snel uit hebben door tijdwinst en vermeden ergernis. Wat moet je met drie miljoen zoekresultaten? Maar ook wie subtieler en met meer verstand te werk gaat, kan wat van Dasselaar opsteken. Over andere zoekmachines, en over de overeenkomsten en verschillen. Over de speciale functies, die elke zoeksite heeft. Over het vinden van personen of bedrijven, en over informatie uit het 'diepe web,' die niet kant-en-klaar op webpagina's staat en dus niet via zoekmachines toegankelijk is.

 

Tussen de bedrijven door legt Dasselaar zaken uit die niet iedereen per se wil weten, maar die een zinvolle achtergrond vormen. Hij noemt alternatieven voor de standaardbrowser Internet Explorer, geeft uitleg over het oude Usenet en het nieuwe RSS en geeft amusante voorbeelden van canards die op of door internet tot stand zijn gekomen.

 

Zoeken op internet is: duchtig nadenken en hard werken. Je kunt niet verwachten dat met een druk op de knop op magische wijze precies datgene tevoorschijn komt wat jij zoekt. Je hoeft niet meer naar een bibliotheek, en je hoeft niet meer met je vinger langs de regels. Maar net als vroeger haal je het beste resultaat als je weet waar een goeie kaartenbak staat en hoe deze is georganiseerd. Dit boek helpt daarbij. Maar over een jaar is het verouderd en hebben we Dasselaar zelf weer nodig.

 

Handboek Internetresearch, Arjan Dasselaar. Van Duuren Media (www.vanduurenmedia.nl), ISBN 90-5940-115-8, € 27,90.