Digitale Volkskrant moet anders

Herbert Blankesteijn

Het lijkt wel of De Volkskrant niet trots is op zijn Zaterdagplusabonnement. Dat bestaat uit vijf digitale kranten doordeweek, en de zaterdagkrant op papier. De eerste weken was de digitale versie gratis te bezichtigen.

Je zou verwachten dat voorop de website deze mogelijkheid werd aangeprezen. Daar komt immers de doelgroep. Maar nee, je moet klikken op 'Lezersservice' (waarom zou iemand die geen abonnee is dat doen?) en dan op 'Abonneren', en pas dan kun je kiezen voor een digitale versie, te lezen via internet.

Er is duidelijk over nagedacht. Zo zijn de artikelen op verschillende manieren op te roepen: in een grafische vorm die het evenbeeld is van het stuk in de krant, of in de vorm van een tekstdocument. Maar er zijn ook ongelukkige omissies. Hij is niet op trefwoord te doorzoeken. Je kunt hem niet in zijn geheel downloaden. Modemklanten kunnen hem daardoor niet op hun gemak lezen. Je kunt hem niet lezen op je laptop in de trein. En je kunt geen digitale stapel oude kranten aanleggen. De mooiste voordelen van digitaal werken worden versmaad.

De Volkskrant is bang dat de digitale krant illegaal wordt gekopieerd. Maar waarom die koudwatervrees? Probeer het gewoon. Geef de lezers de kans, maak de krant downloadbaar. Wordt het een probleem dan kun je er altijd nog mee ophouden. Waarbij de kans bestaat dat een bescheiden lekstroom van doorgestuurde kopieën juist méér abonnees oplevert: mensen die merken hoe handig het is.

Ik wil een doorzoekbare en downloadbare krant, zoals het Nederlands Dagblad, waarvan je al jaren losse nummers online kunt kopen, in de bestandsvorm pdf. Ik begrijp dat De Volkskrant nog niet is uitgeëxperimenteerd. Maar hoe kom ik het te weten als De Volkskrant overstag gaat? Op de voorpagina van de website kan ik klikken voor een proefabonnement op de papieren krant. Voor de digitale versie bestaat zo'n proefabonnement niet.

www.volkskrant.nl

www.nederlandsdagblad.nl