Bezuinigen thuis

Herbert Blankesteijn

In magere tijden bezuinigen werkgevers: salarissen stijgen niet, freelance opdrachten worden schaars, honoraria dalen. De assertieve consument bezuinigt gewoon terug. En niet alleen in de supermarkt. In de digitale media zijn geweldige besparingen mogelijk.

De prijzen van breedband-internet blijven dalen. Soms zit er een addertje onder het gras: de lage prijs geldt tijdelijk, of er is een datalimiet. Niet doen. Aantrekkelijk zijn bijvoorbeeld Casema met kabelinternet voor 20 per maand, en SpeedXS met adsl voor 15. Vaste prijzen en geen datalimiet. Zowel voor hardnekkige inbellers (denk aan de tikken) als voor huidige adsl-abonnees (ik betaal nu nog 35) heel aantrekkelijk. Goedkope 'breedband' is niet zo snel - hoewel veel sneller dan een modem - maar de essentie is dat de verbinding altijd openstaat voor een vast bedrag.

Belt u via Tele2? Al gemerkt dat het verschil nog maar gering is? Tele2 rekent overdag 3,4 ct per minuut, KPN 4,4. De nieuwe prijsbreker is Bel1601: een halve cent per minuut ongeacht het tijdstip en de regio. Dat kán niet, zei mij de directeur van een telecombedrijf, maar ik doe het al maanden en het kan.

Tot voor kort schermden gsm-providers met goedkope telefoons bij abonnementen. Nu blijkt dat je de telefoon afbetaalde via het abonnement. Wie géén nieuw toestel neemt kan flinke korting krijgen: ik heb mijn kosten voor mobiel bellen gehalveerd. De meeste providers hebben zo'n 'sim-only' abonnement.

Via sites als Mr-at.nl en Computerstunt.nl kun je licht verouderde nieuwe pc's kopen voor afbraakprijzen: 300 euro voor een bureau-pc en 600 voor een notebook. Ze hebben dan niet de laatste standaarden zoals Firewire of usb 2.0. Ideaal voor schrijven en internetten.

Al gehoord van het Zaterdagplus-abonnement van De Volkskrant? Doordeweeks de complete krant online lezen; zaterdag het ouderwetse pak papier. 'Breedband' is daarvoor aan te raden, maar dan kun je 44.50 per halfjaar besparen. En de krant lezen vanuit een internetcafé in Bali - als je geld hebt om te reizen.

www.casema.nl

www.speedxs.nl

http://www.telecomvergelijker.nl/tv/gsm/abo/

www.bel1601.nl

www.mr-at.nl

www.computerstunt.nl

www.volkskrant.nl