Klokkenluider berispt

Herbert Blankesteijn

Elders in deze Journalist zal het ook wel ter sprake komen: de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek over Klokkenluideronline.nl, een site van collega Micha Kat. Op Klokkenluideronline worden stukken gepubliceerd en reacties. Wie wil reageren op een stuk, die klikt, schrijft, en even later staat zijn reactie online.

Ene A. Gerla heeft daar ooit een reactie geplaatst om een beschuldiging te weerleggen. Ik heb deze tekst gelezen; hij is zakelijk, beschaafd en ondertekend. Op zijn reactie volgt een andere. Anoniem. Citaat: 'Ik zeg dat [Gerla] een vervalser oplichter en verdervelijk (sic) persoon is. Natuurlijk kan ik dat staven anders zou ik het niet schrijven.'

Volgen enkele alinea's taxichauffeursproza: 'Zo heeft Arie de gemeente Rotterdam (burgercentjes) miljoenen afhandig gemaakt…' en 'Arie Gerla verkoopt panden en gronden met nare luchtjes onder valse voorwendselen…' Zónder dat er iets wordt gestaafd.

De Raad vindt dat dat niet kan en verklaart de klacht gegrond. Kat meent dat zulke opmerkingen voor rekening komen van de inzenders. 'Slechts als expliciet wordt opgeroepen tot geweld tegen mensen of groepen halen we opmerkingen weg,' citeert hij zichzelf op zijn site. Een vreemde maatstaf. Waarom is alleen geweld erg genoeg? Wat is er zo heilig aan laster en belediging? Wat is er zo stoer aan anoniem gebral? We gaan toch niet weer de vrijheid van meningsuiting erbij halen?

Wat de juridische praktijk op internet betreft, voor illegale inhoud is in eerste instantie natuurlijk de maker verantwoordelijk (dus hier de schrijver) maar van de redactie van een site en in laatste instantie van de provider kan worden verlangd dat ze die verwijderen of doen verwijderen. Dat geldt zelfs voor links, bijvoorbeeld naar recepten voor sabotage of auteursrechtelijk beschermd werk. Kat stelt tegenover webkrant Netkwesties dat hij geen tijd heeft alle reacties te lezen. Slechte zaak; uiteindelijk is hij degene die ze publiceert. Dat dat gebeurt zonder dat hij een hand hoeft uit te steken doet daar niets aan af.