Feeling Groovy

Herbert Blankesteijn

Lotus Notes was in 1989 een revolutie: software voor mensen die samenwerkten op een computernetwerk. Met Notes had je e-mail, de mogelijkheid om groepsgewijze discussies op touw te zetten, een gezamenlijk digitaal telefoonboek, en zelfs encryptie, die ervoor zorgde dat onbevoegden geen dingen konden opvangen die niet voor hun waren bestemd.

De bedenker van Notes, Ray Ozzie, heeft alweer iets nieuws en dat nieuwe is alweer toe aan versie 2.5. Het heet Groove, en het is een opgevoerde, aan de huidige tijd aangepaste versie van Notes.

Wat kun je doen met Groove? 'Werkruimtes' inrichten, zoals het in Groove-taal heet. In zo'n werkruimte leg je verschillende gereedschappen bij elkaar, zoals een agenda, een adresboek, een schetsboek, een notitieblok, een vergadertafel, een kast om werk in op te bergen, een spelletje en nog zo wat. Je geeft mensen toegang tot die ruimte en je kunt aan de slag.

In Groove maakt het niet uit waar op internet iemand zit. Dat heeft het gemeen met MSN Messenger. Elke werkruimte kan zijn eigen leden hebben, net als de discussiegroepen van Orkut (hier vier weken geleden besproken). Je kunt bestanden met elkaar delen als met Kazaa; overigens worden deze bestanden automatisch bijgewerkt als iemand ze heeft veranderd. Je kunt met iemand praten via een microfoon terwijl je samen aan een document werkt, zoals placht te kunnen in het altijd veelbelovend gebleven NetMeeting van Microsoft. Als geheel doet het ook denken aan Projectplace, een 'virtueel kantoor' uit de tijd van de internet-boom, waarvan ik tot mijn verbazing zie dat het nog bestaat.

Een belangrijk verschil met Lotus Notes is dat er in Groove geen centrale computer is die alle informatie beheert. De gegevens worden door de deelnemers gedeeld, opnieuw net als in peer-to-peerprogramma's als Kazaa en eMule.

Groove is ideaal voor mensen die samenwerken zonder een kantoor te delen. Er is een gratis 'magere' versie die voor bescheiden behoeften voldoende is. Proberen!

www.groove.net

http://www.ozzie.net/blog/stories/

www.projectplace.nl