Iemand nog umts?

Herbert Blankesteijn

Sinds medio februari kun je in Nederland mobiel draadloos internetten met de snelheid van een adsl-lite-verbinding. De techniek die dat mogelijk maakt heet umts, de standaard die verschillende telecombedrijven aan de rand van de afgrond heeft gebracht.

Ondanks de schulden zijn de telecombedrijven gewoon een umts-netwerk gaan aanleggen. Vodafone gaat er als eerste de markt mee op, en wel met een 'Mobile Connect Card,' een kaart die in een notebook fungeert als draadloze modem. Daarmee krijg je een internetverbinding met een maximale snelheid van 384 kbps. Dat is theoretisch anderhalf keer zo snel als de goedkoopste adsl-verbinding. In de praktijk is het iets langzamer: de umts-abonnee kan rekenen op snelheden boven de 200 kbps. Dat is in overeenstemming met wat ik zelf enige tijd geleden in Oostenrijk heb gezien, waar al geruime tijd umts-netwerken in actie zijn.

Nu kun je dus als journalist met je notebook vanuit 'het veld' research doen. Google gebruiken, webpagina's opvragen, een pdf-document downloaden, het is geen probleem meer. Fotografen kunnen in een redelijke tijd draadloos een foto van hoge resolutie uploaden. Tenminste, in en rond de grote steden, waar het netwerk nu operationeel is. Daarbuiten zal de kaart overschakelen op gprs, ook draadloos, maar met de snelheid van een ouderwetse modem.

Landelijke umts-dekking zit er nog niet in. De providers zijn verplicht 70% van de bevolking te bestrijken, maar in de dunstbevolkte gebieden zal umts moeilijk rendabel worden. Die zullen waarschijnlijk van umts verstoken blijven. De tarieven zijn op het moment zodanig dat lichtvaardig gebruik moet worden afgeraden. Het bekijken van het NOS-journaal via umts-internet kost ongeveer 10,- aan datakosten.

De overige providers, Kpn voorop, zullen Vodafone spoedig volgen. Voor de consument moet videotelefonie de grote attractie worden. Umts-telefoons, die voor dit langverwachte nieuwtje geschikt zijn, zullen niet lang op zich laten wachten. Geruststelling: gewoon bellen, dus zonder video, blijft mogelijk.

umts.pagina.nl

www.vodafone.nl